Daniel Poohl, Expo och Mats Dagerlind, Avpixlat.
Daniel Poohl, Expo och Mats Dagerlind, Avpixlat. Foto: Frida Sjölander/Sveriges Radio.

Avpixlat vs Expo

Invandringspolitisk debatt
18 min

Sajten Avpixlat beskrivs ofta som en hatsajt med bruna förtecken och förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth fick en hel del kritik efter att hon berättat att hon ibland går in där och läser. Samtidigt vänder sig redaktionen bakom avpixlat mot sättet den beskrivs på. Så hur ska man uppfatta Avpixlat? Hör sajtens chefredaktör Mats Dagerlind och Daniel Poohl från Expo.

Mats Dagerlind är chefredaktör på Avpixlat

– Journalistkåren använder oss regelbundet. Ingen av oss på Avpixlat har en brun bakgrund. Ingen kommer ifrån högerextrema håll. Vi stödjer Sverigedemokraterna men har inga formella kopplingar.

Daniel Poohl är chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo. Han säger att Avpixlat absolut måste beskrivas som en hatsajt.

– Det viktiga är innehållet. På sajten paketeras informationer för att svartmåla minoriteter som ett hot.

Mats Dagerlind säger ifrån sig att vara rasist.

– Vi för en invandringspolitisk debatt. Om man tycker att det är rasistiskt får det vara så. Våra läsare får själva avgöra vilken information de vill ta del av.

Daniel Poohl säger att Avpixlat selekterar artiklar som endast passar in i deras världsbild.

– Det handlar inte om sanning utan om hur högerextrema ser på saker. Visst, även traditionella medier vinklar men det finns en väsentlig skillnad eftersom traditionella medier ger olika perspektiv. Och detta existerar inte på Avpixlat.

Mats Dagerlind går med på att Avpixlat driver en opinion.

– Vi har varit verksamma i 5 år nu. Detta skulle inte gå om vi bara skulle sprida myter. Även andra medier berättar om människors etnicitet, och vi gör också det när vi tycker att det är relevant, säger han.

– På andra sajter hänger man dock inte ut minderåriga eller uppmanar läsare att påverka journalisters rapportering, säger Daniel Poohl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".