En guide med headset och papper i handen står på en kaj.
Faaid Ali-Nuur leder stadsvandringen. Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio.

Stadsvandring mot Afrofobi

8:04 min

Att vandra i de svenska slavhandlarnas fotspår, kan det motverka rasism? Det tror i alla fall Afrosvenskarnas riksförbund som anordnar stadsvandringar. Studio ett följde med.

– Den svenska kolonialhistorien och slavhandeln har svårt att få fäste i historien. Liksom sätta sig i den nationella berättelsen, säger Faaid Ali-Nuur från Afrosvenskarnas riksförbund.

Det är Faaid Ali-Nuur som leder stadsvandringen. En vandring som, åtminstone i tanken, tar oss ända tillbaka till Gustavia, huvudstaden på den svenska kolonialön i Karibien. I praktiken vandrar vi runt i Gamla stan i Stockholm.

Kanske är ön den tydligaste manifestationen av den svenska kolonialhistorien. Den går att ta på. Åka till. Medaljer, mynt, apartheidlagar. Det finns bevarat. Ändå är det många som chockas av berättelserna.

– Gravida kvinnor fick lägga magen i ett hål för att skydda kapitalet, barnet, när de skulle piskas, berättar Faaid Ali-Nuur om lagarna på kolonialön Saint Barthélemy.

Det är berättelser som inte känns igen från skolböckerna. Och det är här den dagsaktuella debatten om afrofobi kommer in. För Faaid Ali-Nuur ser rent av en motvilja att ta till sig den här delen av Sveriges historia. Det handlar om ansvar.

– Det finns en naturlig följd av att kunna historien och förstå följderna, nämligen att man måste ta tag i dagens rasism mer, och det vill man inte, säger Faaid Ali-Nuur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista