Teun Voeten, Bryssel, Belgien intervjuas av Daniel Alling Foto Cecila Khavar
Teun Voeten, Bryssel, intervjuas av Daniel Alling. Foto: Cecilia Khavar / Sveriges Radio

"Molenbeek krossade mitt hjärta"

6:20 min

Vår reporter Daniel Alling har träffat journalisten Teun Voeten som bodde i Molebeek i över nio år. Han blev inte chockad över terrordåden i Bryssel.

– Tyvärr blev jag inte chockad, säger Teun Voeten, journalist som bott i stadsdelen Molenbeek i över nio år.

Förra året, efter terrordåden i Paris i november, skrev han en artikel med titeln "Molenbeek krossade mitt hjärta". I artikeln beskriver han hur han sett problemen med radikalisering vuxit i stadsdelen och att det till sist blev omöjligt för honom att bo kvar där. 

– Jag är krigsfotograf, jag är inte sentimental, men att bo i Molenbeek var på många sätt påfrestande eftersom jag arbetade i krigszoner och på något sätt fortfarande befann mig i en sån när jag kom hem till Belgien. 

– När jag flyttade in, 2005, var stadsdelen lovande och hade stor utvecklingspotential. Vi var ett gäng så kallade "bobos", borgerliga bohemer, med bra jobb och en dröm om att bo i en stadsdel som vi trodde skulle kunna bli "hipp" med konstgallerier och barer. Men det gick inte som vi trodde, efterhand förslummades Molenbeek istället. Samtidigt blev miljön också mer och mer intolerant. Alkohol försvann ur affärerna, fler och fler kvinnor syntes beslöjade, öppet homosexuella och judiskt troende trakasserades och flyttade de därifrån. Så småningom flyttade jag också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista