STUDIO ETT ONSDAG 23 MARS

"Terroristerna kan vara en del av Europas största jihadistcell"

7:33 min

Det är oroande att terroristerna i Belgien kunnat bygga upp ett vapenförråd, köpa sprängämnen, falska pass och resehandlingar utan att polisen lagt märke till deras aktiviteter. Det säger Hans Brun, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Hans Brun kommenterade bland annat uppgifterna om att det hittats bland annat 15 kilo sprängmedel, 150 liter aceton, detonatorer och en rad andra ingredienser för hemmatillverkning av bomber med stor explosionskraft. 

– Bakom attentaten i Paris och Bryssel, finns ett jihadistiskt nätverk som är mycket stort och det återstår att se ifall polisen i Belgien har varit slarvig när den inte uppmärksammat när de till exempel köpt på sig de specifika kemikalier som används för att framställa sprängmedel, sa han i Studio Etts kvällssändning.

Enligt uppgifter i Financial Times och andra medier i dag, pekar varje nytt avslöjande i utredningen runt terrordåden på att polisen nu arbetar med det största jihadistnätverk som någonsin avslöjats i Europa. 

I en dator, som hittades i en soptunna i närheten av den lägenhet i förorten Schaerbeek där det stora beslaget av sprängmedlen gjordes, fann utredarna ett inspelat meddelande. Inspelningen ska ha varit riktad till bröderna Bakraouis mamma och en kusin. I inspelningen nämns också Mohamed Belkaid, den man med svensk anknytning som dödades av polis under räderna den 16 mars i Bryssel. Enligt utredarna finns också en möjlig länk även till Salah Abdeslam, som greps i Bryssel för fem dagar sedan.

Belgiens statsåklagare citerade Ibrahim El Bakraouis inspelade meddelande under en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

– Han säger, jag citerar: "Jag vet inte längre vad jag ska göra... Bara väntar.... Är inte längre i säkerhet... Är eftersökt överallt... Om jag upptäcks kommer jag att sluta tillsammans med honom i en cell" 

Traditionella rekryterare får också en allt mindre roll i radikaliseringen av jihadister i Europa. Nära släktingar, vänner och intima relationer är viktigare faktorer, sa Marco Nilsson, universitetslektor i statsvetenskap och fil dr vid Jönköpings universitet.

– När de kommer in i såna här kretsar får de instruktioner att inte berätta. Man vet att föräldrarna är kanske det största hotet mot radikaliseringen.

Många av offren för attentaten i Belgien under tisdagen har ännu inte identifierats. Tre svenskar saknas fortfarande. Polisen har ännu inte kopplats in i något av de ärendena, berättar Fredrik Wallen, presskommunikatör hos polisen.

Det faktum att det är så många olika nationaliteter bland offren för tisdagens attentat kan också försvåra arbetet med att fastställa offrens identitet.

– Generellt kan det komplicera, beroende på vilket land man behöver vända sig till och vilka möjligheter det finns där att snabbt få fram bra identifieringsuppgifter. Vi kopplas inte in förrän UD begär det.