närbild på man i skinnjacka med sr-logga i bakgrund
1 av 3
Armin Hadzic är svensk-bosnier och flydde 1992 från norra Bosnien till Sverige. Foto: Charlotte Kärnerud/Sveriges Radio
man i gatumiljö
2 av 3
Mark Klamberg, docent i folkrätt på Stockholms universitet. Foto: Fabian Begnert/Svergies Radio
Man i domstol.
3 av 3
Den tidigare bosnienserbiske ledaren Radovan Karadžić i rättssalen i Haag. Foto: Jerry Lampen

Besvikelse efter domen mot Karadžić

”Jag är besviken! Domen kommer för sent.”
13 min

Den tidigare bosnienserbiske ledaren Radovan Karadžić fälls för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten av FN:s domstol. Straffet blir 40 års fängelse.

Domen i Haag-tribunalen gäller folkmord på omkring 8 000 män och pojkar i Srebrenica 1995. Radovan Karadžić har kallats för "Bosniens slaktare" och han döms nu för brott som anses vara de grymmaste i Europa sedan andra världskriget.

– Det viktigaste med denna dom är att Karadžić, som den högste ansvarige, ställs till svars. Det fanns en förhoppning om att tribunalen skulle kunna bidra till en försoning, men det var nog för höga ambitioner, säger Mark Klamberg, docent i folkrätt på Stockholms universitet.

Men Armin Hadzic, svensk-bosnier som flydde från norra Bosnien till Sverige1992, är besviken över domen.

– Jag är besviken att han inte också dömdes för folkmord i de andra drabbade orter. Domen kommer för sent, tribunalen har tagit för lång tid på sig. Visst är 40 år ett långt straff, men han kommer ju inte att sitta av den i praktiken på grund av sin höga ålder, säger Armin Hadzic.

Enligt Mark Klamberg är det dock inte konstigt att processen tog längre tid, eftersom det var väldigt mycket material att gå igenom. För att kunna lösa konflikten mellan de olika folkgrupper i regionen måste EU sätta mer press på dessa länder att skynda på en försoning, säger han.

– Bland vissa bosnienserber finns det fortfarande en föreställning om att Karadžić är en hjälte. Man kan hoppas att domen leder till att de inser att han inte är det. Jag är dock inte säkert på att det kommer att bli så. Samtliga medborgare där måste fundera över vad deras ledare har begått för brott och sluta rösta på nationalistiska partier, säger Armin Hadzic.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".