Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Självklart att återuppbygga Palmyra?

Uppdaterat tisdag 29 mars 2016 kl 14.24
Publicerat tisdag 29 mars 2016 kl 16.30
"Förstörelsen av IS blir en berättelse i sig"
16 min
5 personer i en radiostudio
1 av 3
Eva Myrdal, arkeolog på Östasiatiska museet, Qaisar Mahmood, avdelningschef på kulturmiljöavdelningen på Riksantikvarieämbetet, och Agneta Ramberg, Sveriges Radios utrikeskommentator. Foto: Charlotte Kärnerud/Sveriges Radio
Askmoln efter att Is utfört en sprängning på en historisk plats i Palmyra.
3 av 3
Askmoln efter att IS utfört en sprängning i den forntida staden Palmyra. Foto: TT

Syriska regeringsstyrkor har med hjälp av ryska bombningar drivit bort IS från den världsarvsklassade ruinstaden. Under ett knappt år hölls staden av Islamiska staten, IS, och sågs som en viktig symbol för terrorrörelsens framgångar.

– Det är ett strategiskt nederlag för IS och en viktig seger för Assad. När IS intog Palmyra så öppnade det portarna för befolkningstäta delar av Syrien. Omvänt nu när regimen återtar staden så öppnar det vägarna mot öst, mot IS-fästen i Raqqa och Mosul. Men oppositionen ser det inte som positivt att det är regimens styrkor som är i Palmyra nu, säger Agneta Ramberg, Sveriges Radios utrikeskommentator.

Men det är för tidigt att säga om IS är på tillbakagång, även om deras herravälde krymper.

– IS är pressade på flera håll. I Palmyra nu, och tidigare förlorade de i Sinjar och Ramadi i Irak. Irakiska styrkor förbereder nu en offensiv mot IS i Mosul, säger Agneta Ramberg.

Eva Myrdal, arkeolog på Östasiatiska museet, säger att det är nu som dokumentationen av förstörelsen i Palmyra kan börja, så man får vänta och se hur mycket som förstörts

– Triumfbågen mot paradgatan är raserad men det ser ut som att den skulle kunna återuppbyggas.

Det viktiga enligt Eva Myrdal är att försöka förhindra illegal handel med föremål från Palmyra. Det kan redan ha försvunnit föremål.

–Det här var ett handelscentrum. Tidigare fynd vittnar om teknisk utveckling och handel, allt som berättar om att man bor i en stad. Det skulle kunna vara sådant som försvunnit nu, säger Eva Myrdal.

Men det är inte självklart att återuppbyggnad är rätt väg att gå, det måste hur som helst föregås av en diskussion. Det anser Qaisar Mahmood, avdelningschef på kulturmiljöavdelningen på Riksantikvarieämbetet.

– Å ena sidan förstår jag att man vill återställa och sopa igen spåren efter kriget på en symboliskt viktig plats. Men att återställa kulturarv ställer lite frågor. Förstörelsen är en berättelse i sig. Att IS har varit där och förstört är också ett lager i historien.

–Kulturarv handlar om att blicka bakåt för att förstå historien. Det handlar om att framtida generationer ska lära sig av historien, säger Qaisar Mahmood.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".