Många soldater i Kamerun har dött av vägbomber och minor. Nu har de fler minsäkra fordon.
1 av 3
Många soldater i Kamerun har dött av vägbomber och minor. Nu har de fler minsäkra fordon. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio
En medlem av självförsvarsgrupperna i Kerawa står framför männen och pojkarna vid byns marknadsplats. Information från dessa grupper är viktig för kamerunska arméns förmåga att bekämpa Boko Haram från andra sidan gränsen i Nigeria.
2 av 3
En medlem av självförsvarsgrupperna i Kerawa står framför männen och pojkarna vid byns marknadsplats. Information från dessa grupper är viktig för kamerunska arméns förmåga att bekämpa Boko Haram från andra sidan gränsen i Nigeria. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio
Överste Salissou Mohaman skadades allvarligt då hans fordon körde på en mina i norra Kamerun. Nu är han tillbaka i tjänst hos arméns elitstyrka BIR som bekämpar Boko Haram på andra sidan gränsen till Nigeria.
3 av 3
Överste Salissou Mohaman skadades allvarligt då hans fordon körde på en mina i norra Kamerun. Nu är han tillbaka i tjänst hos arméns elitstyrka. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio

Svår kamp mot Boko Haram i Kamerun

6:09 min

I norra Kamerun på gränsen mot Nigeria fortsätter kampen mot terrorgruppen Boko Haram. Över 1200 människor har dödats i Kamerun sedan 2013, de flesta civila som fallit offer för självmordsbombare, men den kamerunska armén har också förlorat många soldater. Reportage av Richard Myrenberg, Afrikakorrespondent. 

 Vi var i närheten av Fima, cirka en mil från gränsorten Fotokol då vår fyrhjulsdrivna bil körde över en mina som exploderade, säger överste Salissou Mohaman. 

Han är en del av den kamerunska elitstyrkan, Battaillon d'Intervention Rapide, som har sitt högkvarter i Maroua, i norra Kamerun. Han minns exakt vad som hände den där dagen, den 31 oktober 2014 då de var ute på patrull.

 En av våra soldater i bilen dog direkt, tre skadades, varav jag var en av dem, berättar han. 

Sedan Boko Haram började med sina angrepp i norra Kamerun 2013 har uppåt 70 kamerunska soldater fått sätta livet till. Det största hotet för militären är minor, självmordsattentat slår hårdast mot civilbefolkningen. Runt 300 människor har dödats och 600 skadats i självmordsattentat utförda av Boko Haram. 

Trots att Kamerun i dagsläget får omfattande hjälp av USA och Frankrike för att bekämpa terrorgruppen så kvarstår hoten. Enligt överste Salissou Mohaman är den största utmaningen att få fram information om vad som händer i området. Trots utmaningarna är han positiv till framtiden. 

– Vi har bra kontroll på läget nu och vi kommer att klara det här. Men det som krävs är en helhetslösning, det är inte bara en militär fråga det här, vi måste också se till att bekämpa fattigdomen och arbetslösheten, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista