mehmet kaplan kolkraft vattenfall
Foto: TT

Miljöpartiet ser brunkolet som en förlorad strid

Kaplans avgång det mest omtumlande
14 min

Att en av Miljöpartiets toppar, Mehmet Kaplan, tvingades lämna regeringen var en värre motgång än att Vattenfall samma dag meddelade att bolaget hittat en köpare till kolet i Tyskland. Det visar Studio etts rundringning. Vattenfalls tyska kolgruvor skulle kunna gå att stoppa, men Miljöpartiet tycks anse det slaget som redan förlorat.

När Sveriges Radio pratar med miljöpartister på lokal nivå och på riksnivå säger de att det var Kaplans avgång som var mest omtumlande av de båda händelserna på måndagen.

– Det är ett stort hyckleri bakom Kaplans fall. Samma människor som klagar på att man sitter med fascister från Turkiet applåderar när man betalar den högerextrema turkiska regeringen för att hålla flyktingar borta från Europa, säger Nils Karlsson, kommunalråd i Malmö.

Och kolet då? Vattenfall är på väg att sälja kolgruvorna i Tyskland som MP helst hade velat stänga.

- Miljöpartiet internet tolkar frågan som avgjord, man kommer att sälja Vattenfall, säger Maggie Strömberg, politisk reporter på tidskriften Fokus.

Ekots politiska reporter Ci Holmgren förklarar att Miljöpartiet hade kunnat fatta ett annat beslut, åtminstone formellt.

- Enligt ägardirektivet så ska Vattenfall drivas affärsmässigt, men med miljöhänsyn. Frågan är vad som väger tyngst och vilken tolkning man gör, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".