Digitala fotografier och flyktiga minnen

9:31 min

Sedan kamerorna flyttade in i våra mobiltelefoner har fotograferandet exploderat. Många samlar på sig tusentals bilder - men hur ska man spara, lagra och katalogisera alla minnen? Tänk om de bara försvinner? Reportage av Katarina Gunnarsson.

Valborgshelgen närmar sig. Barn som leker i vårkvällen, eldar som sprakar och minnen att bevara för framtiden. Vi är många som gärna plockar fram mobilen och tar några bilder på nära och kära. Plötsligt har man samlat på sig tusentals digitala bilder. 

Men bilderna är inte säkra. Var tredje mobilfotograf har förlorat viktiga fotografier. En av dem är Åsa Erlandsson. På BB tog hennes man fotografier på henne och deras nyfödde son. Sedan när hon gick in i datorn för att titta på bilderna, hade datorn kraschat.

– Panikslagen ringde jag supporten, som sa att "det är kört, du får formatera om hårddisken". Det betyder ju att allt som nånsin funnits där raderats. Det var som ett svart hål öppnade sig. De kanske viktigaste bilderna i hela mitt liv, de på min nyfödde son, de är borta.

På ett fotolabb i Stockholm jobbar Per Holmberg. De senaste åren har han märkt att många kunder har tappat kontrollen över sina bilder.

– Vi har mycket problem med CD-skivor idag som inte går att läsa, som är 10-15 år gamla som någon brände, säger han.