Tyst oro för radikalisering i Rosengård

9:09 min

Många i Rosengård känner sig oroliga för att deras barn ska radikaliseras och åka ner till Syrien för att kriga med IS. Men trots det undviker man att tala om sin oro, eller kontakta myndigheter, för att få hjälp.

– Man ser att andra barn radikaliseras. Man blir ju rädd. Jag försöker kolla vad de gör och vilka de kommer i kontakt med, säger sjubarnsmamman Aisha.

Många i Rosengård säger att de är rädda för att prata öppet om IS. Enligt Aisha undviker folk att ta upp ämnet trots att dem flesta känner oro.

– Jag vet inte varför folk inte vill tala ut, de vill hålla det för sig själva, säger Aisha.

 Malmö stad lanserade en stödtelefon som vänder sig till alla som kommer i kontakt med unga människor som riskerar att involveras i våldsbejakande extremism. Sedan årsskiftet har man bara fått in 4 samtal.

Malin Morän är områdespolis i stadsdelen Rosengård och har under ett helt år jobbat med radikaliseringsfrågor, men har aldrig kontaktats av oroliga föräldrar.

– Det har inte hänt. Föräldrar är som målgrupp viktig i det här sammanhanget, men också väldigt svår att nå. Det är känsligt när egna barn kan hamna i den här radikala världen, samtidigt som man inte vill ange eller lämna ut dem till polisen eller några myndigheter, säger Malin Morän.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista