Miljöpartiet håller pressträff.
Miljöpartiet håller pressträff. Foto: Maja Suslin/TT
STUDIO ETT FREDAG 29 APRIL

Stockholmsdistriktet vill byta ut Romson och Fridolin

"Svårsmält att bara sparka det kvinnliga språkröret"
9:47 min

Miljöpartiets stora Stockholmsdistrikt ska enligt uppgift vilja byta ut språkrören på helgens kongress.

– Många grunnar på hur de ska ta sig ur återvändsgränden, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Stockholms stad har 26 ombud och kommer vara den största delegationen vid helgens kongress i Karlstad. Hela regionen har omkring 60 ombud av de cirka 280 som ska rösta på kongressen. Uppgifterna om att en förkrossande majoritet vill byta ut språkrören är tunga besked för Gustaf Fridolin och Åsa Romson. Romson har dessutom sin politiska hemvist i Stockholm.

– Det är ett ordentligt bakslag för språkrören. Samtidigt betyder det inte att man kan säga hur det slutar. Men det är tungt, säger Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitiske kommentator.

Förutom Mp:s politiska förluster i regeringen tror Jenny Madestam också att den mediala debatten påverkat ombuden i distrikten.

– Jag är inte så säker på att det råder konflikt i Miljöpartiet, jag tror många grunnar på hur de ska ta sig ur den här återvändsgränden. Bilden i media av att partiet blivit så enormt skadad spelar roll, säger Jenny Madestam, lektor i statsvetenskap vid Stockholms Universitet

Fredrik Furtenbach påpekar att framförallt Gustaf Fridolin varit väldigt populär internt.

– En del tycker att det är svårsmält att bara sparka det kvinnliga språkröret, och det kan gå ut över honom, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".