Hans Dahlgren, statssekreterare för utrikesfrågor hos Stefan Löfven, var FN-ambassadör senast Sverige satt i säkerhetsrådet 1997-1998.
Hans Dahlgren, statssekreterare för utrikesfrågor hos Stefan Löfven, var FN-ambassadör senast Sverige satt i säkerhetsrådet 1997-1998. Foto: Mats Eriksson/Sveriges Radio

Spelar det roll om Sverige väljs in i FN:s säkerhetsråd?

10 min

Efter flera år av kampanjande ska det bli klart om Sverige får en plats i säkerhetsrådet 2017-2018. Sverige, Italien och Nederländerna konkurrerar om två platser. Lyssa på reportage av Mats Eriksson.

Tre gånger tidigare har Sverige varit ett av 15 länder i säkerhetsrådet och ibland har vi faktiskt kunnat påverka vad som händer med vår röst. År 1975 avgjorde Sveriges röst att PLO för första gången fick tala i säkerhetsrådet och i slutet av 90-talet när sanktioner infördes mot Serbien.

Hans Dahlgren, statssekreterare hos Stefan Löfven och FN-ambassadör när Sverige senast satt i rådet, tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt och statsvetarprofessorn Ann-Marie Ekengren kommenterar. På vilket sätt det skulle vara bra för Sverige att sitta i FN:s säkerhetsråd och spelar det någon roll för resten av världen att just Sverige väljs in i rådet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista