I tyska Köln har nu två personer gripits efter de massiva övergreppen mot unga kvinnor i Köln under nyårsnatten. Foto/Hermann J. Knippertz/AP
I tyska Köln inleds nu rättegången mot två män efter de massiva övergreppen mot unga kvinnor under nyårsnatten. Foto: Foto/Hermann J. Knippertz/AP

Rättegången efter övergreppen i Köln

Svårt bevisläge. Männen dömdes för stöld.
7:48 min

Övergreppen i Köln skapade stora rubriker i början av året efter att fler än tusen kvinnor attackerades under nyårsfirandet. Många av dem utsattes också för sexuella övergrepp. I dag inleddes den första rättegången att beröra sexuellt tvång.

– Det blev då inget straff för den sexuella delen, utan det var stöld som de dömdes för. Straffet blev sex månaders villkorlig dom. Men när det gäller de sexuella övergreppen som de var anklagade för, så gick det inte att bevisa att det verkligen var de som hade gjort det här, säger Sveriges radios Tysklandskorrespondent Daniela Marquardt.

Nyårsnattens händelser i Köln gav ett stort eko i Tyskland och i omvärlden. Den rättegång som inleddes idag var den första att beröra sexuellt tvång efter attackerna. Domen om frigivande på den punkten kom fort. Bevisen var inte tillräckligt starka. Det finns fortfarande många misstänkta från nyårsnattens övergrepp, men att ställa någon inför rätta verkar lättare sagt än gjort.

– Det som också har bidragit till att det har varit så svårt att över huvud taget inleda några rättsliga processer, det var ju att de här kvinnorna som anmälde övergreppen beskriver hur de blev utsatta av grupper. Många på en gång, 10-20 personer som tränger sig på, det var trångt, det var mörkt, det var dimmigt, det var väldigt upprörd stämning och man ser ju inte precis vem som gör vad i det läget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".