Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Hillary Clinton spelar gärna kvinnokortet

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 13.35
"Trump förlorar kvinnor varje gång han gör en sexistisk kommentar"
8:34 min
Hillary Clinton hälsar på supporters under valnatten.
Hillary Clinton hälsar på supporters under valnatten i South Carolina. Foto: Gerald Herbert

I höst kan USA få sin första kvinnliga president. Förra gången Hillary Clinton kandiderade aktade hon sig för att göra en poäng av att hon är kvinna. Nu försöker hon dra fördel av det. Lyssna på vår Washingtonkorrespondent Inger Arenanders reportage.

Hör också Ekots utrikeschef Ginna Lindberg på plats i Washington

Republikanernas motkandidat, Donald Trump, som har sitt starkaste stöd bland äldre, vita, män har redan börjat angripa Hillary Clinton för att vara inkompetent och sakna styrka, underförstått för att hon är kvinna.

Enligt Gallup är 92 procent av de amerikanska väljarna redo för en kvinna som president, men så enkelt är det förstås inte.

– Om det är att spela kvinnokortet att kämpa för kvinnors hälsa, betald föräldraledighet och likalön, då vill jag vara med i spelet, sa Hillary Clinton i ett tal nyligen.

Hillary Clinton har starkare stöd bland kvinnor än bland män. Hon talar ofta om rättvisa villkor för kvinnor och det är mycket länge sedan hon började med det.

– Jag antar att jag kunde ha stannat hemma och bakat kakor och druckit te med mina väninnor, jag bestämde mig för att jag skulle fortsätta utöva mitt yrke, långt innan min man tog några offentliga uppdrag, sa Hillary Clinton under maken Bills valkampanj 1992.

Kommentaren väckte enorm uppståndelse. Konservativa kvinnor och deras män såg den som nedsättande. Vad är det för fel med att baka kakor?

Hillary Clinton har fortsatt att vara kontroversiell. Trots att nästan alla amerikaner svarar att de är för en kvinnlig president, finns det statsvetare som tror att hon kommer att förlora några procentenheter på att hon är kvinna i ett presidentval som kan bli jämt.

Dan Cassino på Fairleigh Dickinson university i Madison, New Jersey är en av dem.

– Det som är viktigt här är att det finns en konflikt mellan det som är normen, att stödja en kvinna som president, och det hot som en kvinnlig president representerar.

– Vi har många konservativa som säger att "det är klart att vi ska ha en kvinna som president", men inte precis den här kvinnan, nån annan vore bättre.

– Motsvarande hände 2008, när Barack Obama kandiderade. Många svarade att visst ska vi ha en afro-amerikan som president, men den här afro-amerikanen är inte bra.

Dan Cassino, som jag talar med via datorn, är helt övertygad om att tveksamheten mot Hillary Clinton inte enbart beror på hennes politiska förslag utan också på att hon är kvinna och representerar ett hot mot traditionellt manliga privilegier.

– Det finns gott om forskning som pekar på att en del av valresultatet hänger på vilket kön kandidaten har, säger statsvetaren som berättar om en opinionsmätning där män fick välja mellan Clinton och Trump.

– Den ena gruppen män fick veta, innan de tog ställning, att kvinnor allt oftare tjänar mer än sina män. I den gruppen fick Donald Trump åtta procent fler röster än Clinton. I den andra gruppen fick männen ingen sådan info om inkomster.

– Där vann Hillary Clinton med sexton procent.

– Samma upplägg, men mellan Donald Trump och en annan man, demokraternas andre presidentkandidat, Bernie Sanders, visade ingen skillnad i alls utslaget.

Dan Cassino säger att universitetet kontrollerade resultatet på alla sätt de kom på, eftersom gapet mellan Trump och Clinton blev så stort, överraskande även för forskarna själva.

– Donald Trump har mycket starkare stöd bland män än bland kvinnor. Han förlorar kvinnliga väljare varje gång han gör en sexistisk kommentar.

I en liten enkät på stan i Washington, ligger sympatierna på Hillary Clintons sida i debatten om det så kallade kvinnokortet. Grace Goodell är pensionerad universitetsprofessor i antropologi. Hon var ensam kvinna bland professorerna på sitt universitet i 20 år, säger hon, men det var inga problem. Hon är varken republikan eller demokrat.

– Republikanerna bryr sig för lite om de fattiga och demokraterna vill ta ut för höga skatter.

För Grace Goodell saknar det betydelse vilket kön en presidentkandidat har. Hon tänker definitivt inte rösta på Donald Trump.

– Han är bara vidrig. Jag gillar honom bara inte eller det han säger om kvinnor, eller män eller mexikaner eller vem som helst. Jag vet inte om kvinnor kommer att rösta på honom efter hans förolämpningar eller efter hans angrepp mot Hillary Clinton, säger Grace Goodell, som påminner om att Hillary Clinton hittills inte verkar ha tappat stöd på grund av sin make Bill Clinton, vars relationer med andra kvinnor fått stor uppmärksamhet genom åren.

Donald Trump har försökt använda det mot Hillary Clinton. Hittills bara som en varning, en föraning om att det kan komma mer. Han talar inte enbart om att Hillary Clinton saknar kraft och styrka. Han har också sagt att om hon vore man, skulle hon inte ens få fem procent av rösterna.

En kommentator skrev att Donald Trump spelade "manskortet". Att eftersom han har så lågt stöd bland kvinnor måste han öka stödet bland män för att vinna ett presidentval och det till en nivå som ingen före honom har lyckats med.

De jag frågar på gatan i Washington har svårt att förstå vad Trump skulle ha att vinna på att angripa Clinton baserat på kön.

Jag känner ingen som vill leva med de traditionella rollerna i sina äktenskap längre, säger Jennifer Micki, som är på besök från Montana:

– De traditionella äktenskapliga rollerna är varken en ekonomisk eller en känslomässig identitet längre i USA, säger Jennifer Micki.

Vi stöter ihop utanför tankesmedjan American Enterprise Institute, där en grupp analytiker just gjort en genomgång av läget i valkampanjen.

Den konservative analytikern Michael Barone tror inte alls på idén att väljarna skulle rata Hillary Clinton för att hon är kvinna:

– Det klart att bland 320 miljoner människor kan man hitta några som inte vill rösta på en kvinna. Jag tror inte att de är så många.

Han räknar inte med att det så kallade kvinnokortet kommer att spela någon större roll i valet, med frågor som kvinnlig hälsa, betald föräldraförsäkring eller krav på lika lön.

Att kvinnor skulle vara lönediskriminerade är bara skitsnack, säger Michael Barone.

– All forskning som visar ett lönegap mellan män och kvinnor när man tagit hänsyn till arbetstider, yrkesval och annat har fel, säger Michael Barone.

Hans förklaring till varför män röstar oftare på Donald Trump än Hillary Clinton, förutom de politiska idéerna, är att män är mer riskbenägna och kvinnor mer försiktiga.

Dan Cassino, statsvetaren på universitetet i New Jersey, påpekar att ingen av kandidaterna föreslår att staten ska betala barnomsorg eller föräldraledighet och USA, säger han, ligger långt efter Europa i de här frågorna. Han säger att feminister i USA har fullt upp med att försvara sin tillgång till abort och preventivmedel.

Karlyn Bowman, en annan av analytikerna på konservativa American Enterprise Institute har utvärderat väljarnas val under decennier. Hon bekräftar att så kallade kvinnofrågor inte ligger i topp hos väljarna, inte bland kvinnor heller:

– När opinionsmätarna frågar vad väljarna tycker är viktigast så kommer ekonomin på första, andra och tredje plats. Det är bara en procent av väljarna som svarar att kvinnofrågorna är viktigast, säger Karlyn Bowman.

En annan sak människor utanför USA kanske inte förstår, enligt Dan Cassino, är hur djupt hatad Hillary Clinton är bland konservativa väljare.

– De kanske inte gillar Donald Trump heller, men deras val av honom kan säkert handla mer om att rösta mot Hillary Clinton än för Donald Trump.

Hillary Clinton har också ett annat problem, säger Karlyn Bowman, ett som är ovanligt stort för en kandidat för demokraterna. Väljarna tycker inte hon har tillräcklig medkänsla med dem.

– Att så pass många väljare anser att hon inte bryr sig om vanligt folk är överraskande för en kandidat för demokraterna, säger Karlyn Bowman, det brukar vara en styrkefaktor för dem annars, inte minst bland kvinnliga väljare.

– Det här blir ett väldigt intressant val när det gäller hur kvinnor och män fördelar sina röster. Kvinnorna utgör 54 procent av väljarkåren, alltså 8-10 miljoner fler än män. Clinton är stark bland kvinnor och svag bland män. Trump är stark bland män och svag bland kvinnor. Just nu är det han som har störst problem, konstaterar Karlyn Bowman på American Enterprise Institute.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".