Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på sitt kontor i Ledamotshuset på riksdagen. Foto Jonas Ekströmer/TT.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på sitt kontor i Ledamotshuset på riksdagen. Foto Jonas Ekströmer/TT. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jimmie Åkesson: SD:s inflytande har ökat

SD opinionen har backat de senaste månaderna
7:01 min

På lördag har det gått ett år sedan Jimmie Åkesson gjorde ett partiframträdande för första gången efter sin sjukfrånvaro. Efter en lång tids uppgång i opinionen har SD backat de senaste månaderna men Jimmie Åkesson tycker ändå att partiets inflytande ökat. Lyssna på vår reporter Katarina Helmerssons intervju.

Hör också samtal med Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator.

– Det är ju ganska naturligt. Den utveckling vi har sett, den uppgång vi har sett framförallt det sista året saknar motstycke i modern tid. Det är klart att den inte kan pågå hur länge som helst. Förr eller senare planar det ut, blir kanske en liten tillbakagång. Det som har hänt samtidigt är ju att legitimiteten i vår kritik mot invandringspolitiken har ju stärkts något oerhört det senaste halvåret, säger Jimmie Åkesson.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg, menar att Jimmie Åkesson riskerar att råka ut för det som politiska rörelser råkar ut för ibland.

– Han har fått så stort genomslag för sina politiska förslag att han har blivit onödig, åtminstone för en del av dem som har stött honom bara för att protestera mot de andra partiernas flyktingpolitik, men som kanske inte själva är så trakterade av just Sverigedemokraternas program i övrigt, säger Tomas Ramberg.

– Moderaterna verkar ha lyckats täppa till det här stora flödet till Sverigedemokraterna, som var deras stora problem förra valet. Den gångna vintern var det Socialdemokraterna som snarare haft anledning att känna sig hotade, genom att Sverigedemokraterna tränger sig in i LO-grupperna, som är så viktiga för Socialdemokraterna. Och det är nog en bakgrund till att Socialdemokraterna gjort den flyktingpolitiska vändningen de har gjort den här vintern. säger Tomas Ramberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".