Elev som får hjälp
Elev som får hjälp. Foto: Pontus Lundahl/TT
STUDIO ETT MÅNDAG 16 MAJ

Skolkommissionens förslag för att få bukt med de dåliga skolresultaten

MP: "Det kommer alltid vara ett delat ansvar att driva skola"
21 min

I dag presenterade skolkommissionen sina första förslag till hur de fallande resultaten i den svenska skolan ska kunna vändas. Det handlar bland annat om att fria skolvalet ska bli obligatoriskt och att staten ska ta ett större ansvar för finansieringen av skolan.

– Det vi har föreslagit ligger i linje med OECD:s rekommendationer som de gav när de var här och gjorde sin stora studie om oss. Nämligen att vi ska säkerställa att det finns tillräckliga och bra resurser till elevernas undervisning, elevhälsa och till skolan, säger Anna Ekström, ordförande i skolkommissionen och generaldirektör för Skolverket.

Per-Arne Andersson, från Sveriges Kommuner och Landsting, menar att det finns en övertro till förstatligandet och menar att det är ett intrång i det kommunala självstyret.

– Man kan ju fundera på om det överhuvudtaget är värt att vara huvudman för skolan. Då har man inga befogenheter utan staten sköter det andra. Då får man kritik för alla brister men man har ingen möjlighet att återgärda dem.

Men den nuvarande utbildningsministern, Gustav Fridolin (MP), menar att regeringen bör lyssna på skolkommissionens förslag.

– Det har varit lite för mycket av politisk experimentverkstad, och reform som lagts på reform tills vi fått ett lapptäcke utan sömmar. Nu har vi istället en plan av de som verkligen vet hur det fungerar i skolan, professionen och forskningen, och de borde vi verkligen lyssna på

Men Jan Björklund, partiledare för Liberalerna och tidigare utbildningsminister, menar att skolmissionens förslag är en halvmesyr.

– Man vågar inte sätta ner foten. Man riktar ju en förintande kritik mot kommunaliseringen av skolan och på det sätt som kommunerna idag sköter skolan, men det logiska om man är så kritisk är att förstatliga skolan.

Studio Ett
studioett@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".