Terry Garrett i Alexandria i Virginia
1 av 2
Terry Garrett i Alexandria i Virginia. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio
Terry Garrett i Alexandria i Virginia.
2 av 2
Terry Garrett i Alexandria i Virginia. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio

Sex miljoner amerikaner saknar rösträtt

Rösträtt USA
5:28 min

Den som döms till fängelse i USA mister ofta sin rätt att rösta - ibland för resten av livet. Sex miljoner amerikaner saknar idag rösträtt på grund av kriminell bakgrund. Men efter ett historiskt beslut börjar nu delstaten Virginia ändra på reglerna. Och flera delstater diskuterar liknande förändringar. Ginna Lindberg åkte till Virginia och träffade Terry Garrett, som suttit i fängelse i många år.


Terry Garrett visar runt mig i sin lilla lägenhet i Alexandria i Virginia. Det är en nybyggd tvåa på markplan, med stor ljus soffa i vardagsrummet och väggarna fulla av familjefoton.

Terry Garret är 48 år, klädd i mjuka träningskläder och med det mörka håret i täta flätor. Hon har just varit och hälsat på det senaste tillskottet i familjen, den nyfödde sonsonen och visar en bild på honom klädd i pytteliten rutig skjorta. Hon har fyra barn och tretton barnbarn.

Från fönstret ser vi ut över de nedgångna röda hyreshusen på andra sidan gatan.

- Det var sådär jag växte upp, säger hon. I "the Projects" med mycket våld, missbruk och med två alkoholiserade föräldrar.

- Jag minns att jag började dricka redan när jag var barn, jag brukade städa upp efter pappas fester och drack upp ölslattarna ur glasen, berättar Terry Garrett.

Som tonåring började hon röka heroin, blev med barn första gången som femtonåring, åkte fast för stölder, narkotikabrott och prostitution. Hon åkte in och ut ur fängelse i flera omgångar, tills hon en dag bestämde sig för att det fick vara nog.

- Jag var livrädd. Men redo att göra vad som krävdes av mig för att bättra mig.

Hon började gå på behandling, tog emot hjälp, fixade jobb och flyttade in i eget boende. Terry Garrett började engagera sig politiskt i Barack Obamas valkampanj 2008. Men när hon skulle gå och rösta, så blev hon nekad. Som tidigare dömd hade hon ingen rösträtt:

- Jag var så arg och besviken. Det här betydde mycket för mig. USA var på väg att få sin första svarta president, och som afroamerikan ville jag verkligen vara del av det, säger Terry Garrett. Att inte få delta var förnedrande.

- Jag kände att jag inte dög.

Dömda personer utan rösträtt är en stor grupp i USA. Runt sex miljoner amerikaner saknar rösträtt för att de dömts för brott. Sydstaten Virginia är en av de delstater som haft bland de strängaste lagarna i landet på det här området. Men för ett par veckor sen beslutade delstatens demokratiske guvernör Terry McAuliffe att ändra reglerna, trots starka protester från den republikanskt styrda delstatskongressen. Tvåhundratusen fd fångar i delstaten får nu tillbaka sina demokratiska rättigheter lagom till höstens presidentval. Terry Garret är en av dem.

- Jag har kämpat för min rösträtt i åratal. Äntligen får jag tillbaka den.

Nu känner Terry Garrett ett stort ansvar för att använda sin rösträtt på ett klokt sätt, säger hon. Hon och hennes vänner gör research, läser på om kandidaterna och deras politiska förslag.

- Jag har just lärt mig söka på nätet och googlar hela tiden. Jag vill hitta den kandidat som kan vara till störst nytta som president. Det ska vara en politiker som kämpar mot fattigdom, som hjälper de svaga och som tar itu med rasism inom poliskåren. De frågorna engagerar mig, säger Terry Garrett.

Många experter tror att de ändrade röstreglerna i Virginia kommer att påverka valresultatet i höst, och gynna demokraterna. och Terry Garret håller med.

- De flesta av mina vänner från fängelsetiden är demokrater, säger hon. Och vi är väldigt motiverade att rösta:

- Jag kan knappt vänta till november. Jag önskar det fanns en vallokal att börja öva i, säger Terry Garrett, 48 år och förstagångsväljare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".