Aida Hadzialic, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S)
Aida Hadzialic, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S). Foto: Fredrik Brofalk/Sveriges Radio
STUDIO ETT TISDAG 17 MAJ

Behövs nya regler för vem som får gå SFI?

"Vi jobbar på bredden med att stärka upp det svenska utbildningssystemet"
15 min

En stor granskning som Dagens Nyheter har gjort visar att SFI-undervisningen är en viktig nyckel till att klara arbetsmarknaden bättre. Trots det är det bara en av tre som går klart hela utbildningen. Och i väntan på besked om uppehållstillstånd kan det gå flera år innan utbildningen ens kan påbörja.

Raad Ibrahim har bott i Sverige i snart nio år. För knappt en vecka sen fick han uppehållstillstånd, vilket innebär att det är först nu som han har rätt till SFI-undervisning.

– Jag har lärt mig av mig själv. På biblioteket finns en handbok från svenska till arabiska, och då läste jag det där. Och sen hör man när man är ute i samhället när folk pratade, och varje dag tog jag med mig två ord hem och kollade i ett lexikon vad de betydde.

SFI erbjuds enbart till personer med uppehållstillstånd i Sverige, men Aida Hadzialic (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister, menar att det redan görs en hel del för att lära ut svenska även till de utan uppehållstillstånd.

-- Vi har infört något som vi kallar för "Svenska från dag 1", och bara förra halvåret deltog 73 000 personer. Jag har kallat det en succé, för det är precis vad det är. Men samtidigt måste vi också göra skillnad på de som har fått uppehållstillstånd, och de som inte har fått det. De som har fått uppehållstillstånd, de ska ha tillgång till SFI.

Åsikten delas inte av alla. Det finns röster som menar att de pengar som nu läggs på tidig svenskundervisning via bland annat studiefrämjanden lika gärna hade kunnat gå till SFI-undervisningen. 

– Min tes är att om vi börjar med SFI och etableringsprocessen redan under asylsökandet så kommer vi visserligen att satsa både pengar och övriga resurser på en del människor som inte får uppehållstillstånd, men däremot krattar vi manegen för alla de som får vara kvar, säger Christoper von Svedingk, utvecklings- och integrationsansvarig i Örebro kommun.

Raad Ibrahim hade tillgång till undervisning i svenska när han bodde på ett asylboende. Men han valde att lära sig språket på egen hand. Om SFI hade erbjudits hade Raad Ibrahim tagit tillfället i akt.

– Gärna det, om jag hade fått möjlighet. Men jag fick inte det då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".