Ett par sitter i en soffa och får familjerådgivning
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Allt fler går i familjeterapi

"Bråken hade blivit större och värre än vad de är"
7:49 min

Enligt Socialstyrelsen så har den kommunala familjerådgivningen ökat med 19 procent sedan 2004. Under förra året besökte 63 000 personer den kommunala familjerådgivningen. Nästan hälften av alla ärenden handlar om att lösa problem i relationen.


Carolina Hell från Malmö och hennes partner är några av de som besökt familjerådgivare. Paret bestämde sig för att ta hjälp utifrån i förebyggande syfte.

– Det var när jag var gravid. Då bestämde vi oss för att ha lite framförhållning för vi hade hört att det kan slå lite gnistor när man får barn första året, så tog vi kontakt och började gå i familjerådgivning.

En som har lång erfarenhet av att arbeta som familjerådgivare är Ann-Marie Lundblad. Hon har dessutom forskat på vilka effekter familjerådgivning kan ha, och menar att det är det kan vara givande oavsett hur relationen ser ut.

– Min forskning visade att det ger ett gott resultat att gå till familjerådgivning oavsett om man vill förbättra sin relation eller om man kommer för att avsluta sitt förhållande på ett bra sätt.

Carolina Hell tror att hennes relation förbättras av familjerådgivningen. Annars tror hon att bråken blivit större.

– Det är skönt med en person som kan se på saken utan att välja sida, säger Carolina Hell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".