På Miljödepartementet packar Åsa Romson sina saker.
1 av 2
På Miljödepartementet packar Åsa Romson sina saker. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio
Annika Digréus. Sveriges Radio Ekot. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2 av 2
Annika Digréus, milföreporter på Ekotredaktionen. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
STUDIO ETT ONSDAG 18 MAJ

Avgående miljöminister Åsa Romson

Intervju med Åsa Romson (MP) och analys av Annika Digréus
11 min

Regeringsombildning väntas inom kort. Åsa Romson packar nu ihop på sitt ämbetsrum, efter några turbulenta år. Nu medverkar hon i vad som kan bli den sista intervjun som statsråd. Helst vill hon se att de breda hållbarhetsfrågorna får ett större utrymme inom politiken.

– Där finns det, tycker jag, en diskussion om att vi inte har varit tillräckligt tydliga som Miljöparti att insistera på att de frågorna har sin plats på de politiska agendan. Och det må möjligen vara ett misslyckande för mitt ledarskap, säger Åsa Romson, tidigare språkrör för Miljöpartiet.

Åsa Romson meddelade förra veckan att hon avgår både som Miljöpartiets språkrör och som miljöminister. Reportern Annika Digréus träffade Romson, som de senaste veckorna varit utsatt för hård kritik från sina partikamrater. Trots den hastiga avgången, mitt under en regeringsperiod, har Romson satt avtryck i politiken.

– Historiskt kan man väl säga att Åsa Romsons namn står under Parisavtalet för all framtid, även om det kanske mer berodde på att processen var så långt kommen än att just hon var där. Sedan är hon också den första miljöpartistiska klimat- och miljöministern. Det är väl en historisk sakuppgift.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".