Ardalan Shekarabi, civilminister (S) och Maria Malmer Stenergard, finansutskottet (M).
Ardalan Shekarabi, civilminister och Maria Malmer Stenergard. Foto: Helena Ulander/Sveriges Radio

Tuffare krav vid offentlig upphandling

"Nödvändig åtgärd för att skapa ordning"
16 min

Idag presenterade regeringen sitt förslag till hur lagen om offentlig upphandling ska ändras. Det gäller vilka krav som ska få ställas när myndigheter handlar upp varor till det offentliga, för 600 miljarder - eller en tredjedel av de offentliga utgifterna. Debatt mellan civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Maria Malmer Stenergard (M) som sitter i finansutskottet.

-Våra skattepengar ska inte användas till social dumpning, idag missgynnas seriösa företag i upphandlingar. Vi vill ställa krav om att företag ska följa miniminivåer i svenska kollektivavtal. Det ska aldrig vara en konkurrensfördel att ha oschyssta villkor, säger Ardalan Shekarabi.

- Det här vore ett hot mot den svenska modellen. Det är arbetsmarknadens parter som själva ska bestämma villkoren, inte lagar, säger Maria Malmer Stenergard.

- Det är en nödvändig åtgärd för att skapa ordning och reda och för att människor inte ska lida. De företag som sköter sig ska inte straffas och förlora i upphandlingar mot oseriösa företag, säger Ardalan Shekarabi.

- Redan med rådande lagstiftning kan man ifrågasätta alltför låga bud. Det här läker inte de problem som vi försöker lösa. Arbetstidslagen finns redan liksom semesterlagen, då måste regeringen se till att era myndigheter följer lagen. Den här lagstiftningen drabbar seriösa företag som får mer krångel, säger Maria Malmer Stenergard som inte tror att moderaterna eller övriga allianspartier kommer att rösta för förslaget när det hamnar i riksdagen i höst.

- Det här är ett kompromissförslag, vi tagit hänsyn till den kritik som bland annat moderaterna framfört, så nu måste vi se till att komma vidare och lämna det politiska spelet, säger Ardalan Shekarabi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".