Det högerpopulistiska partiet FPÖs presidentkandidat Norbert Hofer aviserar att han tänker använda sig av presidentämbetets maktbefogenheter och kan tänka sig att avsätta  regeringen om han blir vald.
1 av 4
Det högerpopulistiska partiet FPÖs presidentkandidat Norbert Hofer aviserar att han tänker använda sig av presidentämbetets maktbefogenheter och kan tänka sig att avsätta regeringen om han blir vald. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio
Italienska Fortezza är en del av den större europeiska gränsöverskridande regionen Tyrolen med Österrike.
2 av 4
Italienska Fortezza är en del av den större europeiska gränsöverskridande regionen Tyrolen med Österrike. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio
I Lienz i Tyrolen har Elisabeth Blanik lyckats vända socialdemokrats förlusttrend som råder i resten av övriga Österrike.
3 av 4
I Lienz i Tyrolen har Elisabeth Blanik lyckats vända socialdemokrats förlusttrend som råder i resten av övriga Österrike. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio
Vice borgmästaren i italienska samhället Fortezza, Richard Amort, är orolig för konsekvenserna om Österrike återupprättar gränskontroller vid Brennerpasset, Italiens viktigaste förbindelse över Alperna.
4 av 4
Vice borgmästaren i italienska samhället Fortezza, Richard Amort, är orolig för konsekvenserna om Österrike återupprättar gränskontroller vid Brennerpasset, Italiens viktigaste förbindelse över Alperna. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio

Stor spänning inför presidentvalet i Österrike

Ett polariserat Österrike går till val
8:47 min

På söndag kan för första gången en kandidat från det högerpopulistiska FPÖ (Österrikes frihetliga parti) väljas till landets högsta ämbete. Om EU-motståndaren och flyktingkritikern Norbert Hofer blir vald, har han aviserat att han inte kommer att nöja sig med de ceremoniella uppgifterna så som hans företrädare gjort, utan tänker utnyttja presidentpostens maktbefogenheter och möjligtvis verka för att hans partikamrater kommer i regeringsställning.

Av ett Österrike som tidigare var känt för sin samförståndsanda har ett djupt splittrat och polariserat land trätt fram. Reportage av Daniela Marquardt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".