Enligt Sudans flyktingkommission som administrerar lägret kommer det så många som 200 personer över gränsen varje dag.
1 av 6
Enligt Sudans flyktingkommission som administrerar lägret kommer det så många som 200 personer över gränsen varje dag. Foto: Axel Kronholm
Shagarab är ett av flera flyktingläger längs Sudans gräns med Eritrea. Här bor omkring 35 000 människor, de allra flesta eritreaner.
2 av 6
Shagarab är ett av flera flyktingläger längs Sudans gräns med Eritrea. Här bor omkring 35 000 människor, de allra flesta eritreaner. Foto: Axel Kronholm
Efter att ha registrerats i mottagningscentret i Wad Sharifey, ett annat flyktingläger, förflyttas flyktingarna oftast hit, till Shagarab.
3 av 6
Efter att ha registrerats i mottagningscentret i Wad Sharifey, ett annat flyktingläger, förflyttas flyktingarna oftast hit, till Shagarab. Foto: Axel Kronholm
17-åriga Zahra vill vidare till Sverige och utbilda sig till ingenjör. Hon tog sig över gränsen från Eritrea tillsammans med två kompisar för en månad sedan.
4 av 6
17-åriga Zahra vill vidare till Sverige och utbilda sig till ingenjör. Hon tog sig över gränsen från Eritrea tillsammans med två kompisar för en månad sedan. Foto: Axel Kronholm
Sällskapsspel på golvet i avdelningen för ensamkommande barn i Shagarab-lägret.
5 av 6
Sällskapsspel på golvet i avdelningen för ensamkommande barn i Shagarab-lägret. Foto: Axel Kronholm
Sängar i avdelningen för ensamkommande barn i Shagarab-lägret. Under januari-april anlände 440 ensamkommande barn från Eritrea hit.
6 av 6
Sängar i avdelningen för ensamkommande barn i Shagarab-lägret. Under januari-april anlände 440 ensamkommande barn från Eritrea hit. Foto: Axel Kronholm

Eritreaner flyr förtrycket

Landet beskrivs som en av världens hårdaste diktaturer
7:20 min

I morgon är det Eritreas självständighetsdag och landet firar att det är 25 år sedan man utropade självständighet från Etiopien efter 30 år av blodiga strider. 

De optimistiska förväntningar omvärlden hade på landet grusades snabbt, och efter inställda val är det i dag fortfarande president Isaias Afewerki som styr landet, som beskrivs som en av världens hårdaste diktaturer.

När Reportrar Utan Gränser listar pressfriheten i världen hamnar Eritrea sist av alla, efter såväl Nordkorea som Turkmenistan.

Hundratusentals eritreaner har flytt förtrycket i hemlandet, och frilansjournalisten Axel Kronholm har besökt östra Sudan, dit många av flyktingarna kommer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".