Azita Raji, USA:s nya Sverige-ambassadör på besök i studio 7 i Radiohuset.
1 av 2
Azita Raji, USA:s nya Sverige-ambassadör på besök i studio 7 i Radiohuset. Foto: Helena Ulander/Sveriges Radio.
Sverigeambassadör Azita Raji, USA:s första kvinnliga ambassadör i Sverige.
2 av 2
Sverigeambassadör Azita Raji, USA:s första kvinnliga ambassadör i Sverige. Foto: Jonas Ekströmmer/TT.
STUDIO ETT TISDAG 24 MAJ

Hör USA:s nya ambassadör i Studio Ett

"Jag hade inte väntat mig frågan av Obama"
16 min

Hon är USA:s nya röst  i Sverige. Azita Raji Sveriges USA-ambassadör  och för två månader sedan flyttade hon in i residenset i Stockholm. Hon är född i Teheran och kom till USA när hon var 17 år gammal och har arbetat både i finansvärlden och politiken, senast som biträdande chef för president Obamas återvalskampanj 2012. Och med Pippi Långstrump som barndomshjälte


– Pippi var en stark och självständig flicka, och därför kunde jag känna igen mig i henne, säger Azita Raji.

När president Barack Obama ringde och frågade om hon ville bli ambassadör i Sverige kände hon sig hedrad och överraskad. Att hon hjälpte till med att samla in pengar till Obamas kampanj spelade ingen större roll i hennes nominering, säger hon.

– USA och Sverige har en lång och god vänskap med varandra, vi delar samma demokratiska värderingar. Samarbetet med Sverige i Östersjöområdet är viktigt ur säkerhetspolitiska synvinkel. USA välkomnar att Sverige koopererar med Nato, men det är inte upp till mig att uppmana Sverige att går med i Nato, säger Azita Raji.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".