Turistguiden Julia Nekrylova från Sankt Petersburg tror att fler ryssar kommer att välja Grekland som resmål.
1 av 5
Turistguiden Julia Nekrylova från Sankt Petersburg tror att fler ryssar kommer att välja Grekland som resmål. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
Guldföremål från Eremitaget i Sankt Petersburg visas under året på Akropolismuseet i Aten.
2 av 5
Guldföremål från Eremitaget i Sankt Petersburg visas under året på Akropolismuseet i Aten. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
Olga och Dimitrij från Moskva välkomnar Greklands stöd.
3 av 5
Olga och Dimitrij från Moskva välkomnar Greklands stöd. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
Dimitra Sofo som säljer kransar i Aten är besviken på EU och skulle gärna se ett närmare samarbete med Ryssland.
4 av 5
Dimitra Sofo som säljer kransar i Aten är besviken på EU och skulle gärna se ett närmare samarbete med Ryssland. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
Thanos Dokos, expert på internationella relationer, säger att grekerna har en romantiserad bild av Ryssland.
5 av 5
Thanos Dokos, expert på internationella relationer, säger att grekerna har en romantiserad bild av Ryssland. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

Stärkta band mellan Grekland och Ryssland

"Grekland i Ryssland och Ryssland i Grekland"
9:05 min

I dag anlände Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med en stor delegation från det ryska näringslivet till Aten för ett tvådagarsbesök i Grekland. Bland annat hålls samtal mellan Putin och Greklands premiärminister Alexis Tsipras.


Det här är den ryske presidentens första resa till ett EU-land i år och ses som ännu ett tecken på en varmare relation mellan länderna sedan vänsterradikala partiet Syriza kom till makten i Grekland förra året. Och EU-sanktioner till trots satsar Grekland nu stort på att bland annat locka fler ryska turister genom att lyfta saker som de båda ländernas historiska och religiösa band.

I entréhallen till Akropolismuseet i Aten finns tre montrar med olika föremål av guld. De är utlånade från Eremitaget, det stora konstmuseet i Sankt Petersburg. En högtalarröst berättar att föremålen hittats i en mycket gammal grav på Krim och att de tillverkats av grekiska kolonisatörer som bosatte sig på halvön på 300-talet före kristus.

En bit bort står Julia Nekrylova och hennes kollegor kring en miniatyr av Akropolis. De är guider från Sankt Petersburg och är här i Aten för att lära sig mer om Grekland som turistland.

Nya grekiska visumkontor har öppnats runt om i Ryssland för att göra det lättare för ryssar att ta sig hit. Helt säkert kommer fler resa till Grekland nu, säger Julija Nekrylova.

- Ja särskilt med tanke på de politiska omständigheterna då vare sig Turkiet eller Egypten är så aktuella längre, då är Grekland, vid sidan av våra egna badorter i södra Ryssland, i Sotji, på Krim, det bästa alternativet.

- Och så är vi ju broderfolk, en av flera ryska småbröder på Balkan säger Julija Nekrylova.

Inte minst förenas Ryssland och Grekland av den ortodoxa kyrkan och tron.

Under hela 2016 kommer de kulturella och ekonomiska banden mellan länderna stärkas genom ett särskilt projekt som kallas för Grekland i Ryssland och Ryssland i Grekland. Och som en del av utbytet glänser nu guldföremålen från Eremitaget i Sankt Petersburg i montrar på Akropolismuseet i Aten.

- Tanken är att återuppliva och understryka de traditionella banden mellan länderna, säger Elias Clis, tidigare Greklands Moskvaambassadör, nu koordinerar han utbytesåret på uppdrag av Greklands regering.

Idén, säger han, väcktes av Rysslands president Vladimir Putin redan 2007 och Elias Clis påpekar att Ryssland har haft liknande utbyten med många länder, bland annat Tyskland.

Den vänsterledda regeringen som styr i Grekland sedan förra året har övertagit projektet från tidigare regeringar och det passar dem bra.

Premiärminister Alexis Tsipras väckte viss uppmärksamhet när han förra våren, mitt under EU:s och Rysslands mest frostiga period, reste till Moskva och Sankt Petersburg för möten med president Putin. Skulle det skuldtyngda Grekland till och med vända sig till Ryssland för ekonomisk hjälp, när förhandlingarna med EU trilskade?

Grekland har ställt sig bakom alla sanktioner mot Ryssland till följd av annekteringen av den ukrainska Krimhalvön men regeringen Tsipras har hela tiden sagt att sanktioner inte är rätt väg att gå.

- Det finns många problem i förhållandet mellan Ryssland och väst, mellan Ryssland och Europa, men det är inte i någons intresse att kapa band och sluta prata med varandra, säger ambassadör Elias Clis.

Rent ekonomiskt har Grekland också förlorat viktiga exportinkomster på grund av de ryska motsanktionerna mot EU som innebär att jordbruksprodukter som grekiska oliver eller grekisk ost inte längre får säljas till Ryssland.

Upp från tunnelbanans rulltrappa kommer Olga och Dimitrij från Moskva. Nu ska de snabbt vandra upp till klippan där Akropolis ligger innan flyget går vidare till Kreta. De har vare sig hört talas om något rysk-grekiskt utbytesår eller om Vladimir Putins resa till Grekland men de är glada för att i alla fall grekerna är välvilligt inställda till deras land.

- Vi uppskattar Greklands stöd. Sanktioner är verkligen inte något trevligt, säger Olga.

I Moskva saknar hon den färska frukten härifrån Medelhavsländerna

- Den ryska frukten är inte alls som här.

Sedan måste de skynda sig för att hinna se Akropolis.

I backen tillbaka ner mot Atens centrum ställer försäljarna upp sina bord och fyller dem med souvenirer och smycken. Dimitra Sofo säljer egentillverkade kransar av tygblommor att sätta i brudens hår på bröllopet.

- Vi ska inte blanda oss i andra länders angelägenheter, säger Dimitra Sofo.

- Och sanktionerna är bara till skada. Det vore bra om vi samarbetade mer med Ryssland. EU hjälper oss ju inte alls. Se bara de har lämpat över hela flyktingkrisen på oss, säger hon.

Vid en trafikbullrig gata i Aten, mellan parlamentet och det stora Hiltonhotellet ligger tankesmedjan Eliamep, inriktad på Greklands relationer till omvärlden. Tankesmedjans generaldirektör Thanos Dokos säger att grekerna har ett slags romantiskt förhållningssätt till Ryssland, grundat på religiösa och historiska band. Och på ett missnöje med EU och väst.

- Det finns en bitterhet på grund av den ekonomiska krisen och föreställningen att EU och IMF visserligen gav oss stöd men att de också gjorde många misstag när de insisterade för mycket på åtstramningspolitik i stället för på utveckling. Och här kommer återigen den romantiska bilden av att kanske kan Ryssland bli en användbar allierad i det här sammanhanget.

Men, säger Thanos Dokos, verkligheten har visat att det stannar ganska mycket vid en romantiserad bild. Ryssland kom aldrig till Greklands hjälp ekonomiskt. Och den vänsterledda regeringen, som ville visa EU att man hade andra att prata med också, har sansat sig. Med på president Putins resa till Grekland finns flera ministrar och höga näringslivschefer som Gazproms ordförande Alexej Miller och VD:n för den ryska järnvägen, Oleg Belozerov. Bland annat är man från rysk sida intresserad av den grekiska järnvägen som ska privatiseras.

Men det senaste året har ändå visat att det i första hand är EU som gäller för Grekland, säger Thanos Dokos.

- Den här regeringen har tonat ner sina förväntningar på Ryssland. De skulle välkomna ryska investeringar och de är för en bättre relation men inte på bekostnad av Greklands relation till EU eller USA, säger han.

Utanför Arkopolismuseet i Aten sitter guiderna Vasi Och Rula Lalaiti och väntar på nästa grupp med skolbarn.

De skulle gärna se närmare band till Ryssland, men problemet är att Grekland inte bestämmer någonting själv längre.

- Europa fattar alla beslut åt oss, vi har bara att följa direktiv uppifrån, säger de.

Och för Ryssland är det inte Grekland som är viktigt, det är ju Turkiet

- Enda sedan Ivan den förskräckliges och Peter den stores dagar har det varit så, de söker en väg till Medelhavet och den går via Turkiet, inte Grekland, säger Vasi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".