Foto: Gregorio Borgia/AP, Arturo Mari/AP
1 av 6
Foto: Gregorio Borgia/AP, Arturo Mari/AP
Broder Robert står i kyrkogången iklädd svart munkkåpa
2 av 6
Kapucinbrodern Robert är präst i katolska kyrkan i Skövde. Han har en nära relation till Elisabeth Hesselblad och gläds över att hon nu helgonförklaras. ”Våra helgon blir våra vänner. De är levande och verkliga för oss.” Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio.
Elisabeth Hesselblads bostadshus
3 av 6
I det här huset i Fåglavik i Herrljunga kommun föddes Elisabeth Hesselblad 1870. Hon växte sedan upp i Falun och Skövde, innan hon som 18-åring emigrerade till USA och så småningom flyttade till Rom. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio.
Svartvitt gammalt fotografi av helgon Elisabeth Hesselblad med syster Eva i korgsoffa
4 av 6
Elisabeth Hesselblad tillsammans med en av sina systrar, Eva. Antagligen på 1920-talet. Foto: Privat/Sveriges Radio.
Grå minnessten med bronsavgjutning av helgon Elisabeth Hesselblad. I förgrunden blommor och i bakgrunden en grön gräsmatta och en fond av ljusgrön björkskog.
5 av 6
Vid Svenska kyrkans kapell i Elisabeth Hesselblads födelseort Fåglavik, finns en minnessten rest över henne. Hennes grav finns vid heliga Birgittas hus i Rom, där hon dog 1957. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio.
Gammal svartvit oval porträttbild av en ung Elisabeth Hesselblad i uppsatt hår och med höghalsad klänning i grovt tyg.
6 av 6
Porträttfoto av Elisabeth Hesselblad som 18-åring. Foto: Privat/Sveriges Radio.

Moder Elisabeth Sveriges nya helgon

9:46 min

Fattig och plågad av sjukdom lämnade Elisabeth Hesselblad Sverige som 18-åring i slutet av 1800-talet. Så småningom hamnade hon i Rom där hon startade en ny klosterrörelse. På söndag helgonförklaras hon av påven.

Elisabeth Hesselblad föddes 1870 i den lilla bruksorten Fåglavik i Herrljunga kommun. Där märker nu invånarna att intresset för moder Elisabeth har ökat sedan beskedet kom i vintras att hon ska helgonförklaras. 

– Det kommer bussbesök från alla möjlig håll. Det är allt från kyrkligt folk till syföreningar som kommer hit, berättar Lisbeth Rothlin, som idag äger det hus där Elisabeth Hesselblad föddes. 

Vid Elisabeth Hesselblads födelse uttalades en förutsägelse om att hon under sitt liv skulle komma att drabbas av stora prövningar. 

Så blev det också, men trots att hon drabbades av både fattigdom och sjukdom, så lyckades hon med sitt livsverk: att grunda en modern gren av heliga Birgittas klosterrörelse. Birgittasystrarna har idag ett 50-tal kloster runt om i världen.

På söndag blir Elisabeth Hesselblad den andra personen från Sverige som helgonförklaras av påven. Senast var det just heliga Birgitta, 1391.

Broder Robert, präst i katolska kyrkan i Skaraborg, är en av många katoliker som gläds åt att moder Elisabeth nu blir helgonförklarad.

– Hon är verkligen en mycket spännande gestalt. Å ena sidan en jordnära, pragmatisk kvinna av kött och blod. Å andra sidan samtidigt en stor mystiker, som verkligen har blivit förälskad i Gud och kunnat förtrösta på honom. Hennes livsöde är fascinerande, säger broder Robert.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista