Moder Elisabeth Sveriges nya helgon

9:46 min

Fattig och plågad av sjukdom lämnade Elisabeth Hesselblad Sverige som 18-åring i slutet av 1800-talet. Så småningom hamnade hon i Rom där hon startade en ny klosterrörelse. På söndag helgonförklaras hon av påven.

Elisabeth Hesselblad föddes 1870 i den lilla bruksorten Fåglavik i Herrljunga kommun. Där märker nu invånarna att intresset för moder Elisabeth har ökat sedan beskedet kom i vintras att hon ska helgonförklaras. 

– Det kommer bussbesök från alla möjlig håll. Det är allt från kyrkligt folk till syföreningar som kommer hit, berättar Lisbeth Rothlin, som idag äger det hus där Elisabeth Hesselblad föddes. 

Vid Elisabeth Hesselblads födelse uttalades en förutsägelse om att hon under sitt liv skulle komma att drabbas av stora prövningar. 

Så blev det också, men trots att hon drabbades av både fattigdom och sjukdom, så lyckades hon med sitt livsverk: att grunda en modern gren av heliga Birgittas klosterrörelse. Birgittasystrarna har idag ett 50-tal kloster runt om i världen.

På söndag blir Elisabeth Hesselblad den andra personen från Sverige som helgonförklaras av påven. Senast var det just heliga Birgitta, 1391.

Broder Robert, präst i katolska kyrkan i Skaraborg, är en av många katoliker som gläds åt att moder Elisabeth nu blir helgonförklarad.

– Hon är verkligen en mycket spännande gestalt. Å ena sidan en jordnära, pragmatisk kvinna av kött och blod. Å andra sidan samtidigt en stor mystiker, som verkligen har blivit förälskad i Gud och kunnat förtrösta på honom. Hennes livsöde är fascinerande, säger broder Robert.