Många vill resa till sol och värme i vinter.
Foto: J Pat Carter/TT

Hur bra är solen för hälsan?

10 min

Vanliga råd vi får höra i sommartider är att vi ska försöka undvika solen när den är som starkast och att vi ska ha ordentligt med solkräm. Men att undvika sol kan ha motsatt effekt, hävdar Pelle Lindqvist, docent och överläkare på kvinnokliniken i Huddinge.

– Vi ser i en stor studie att icke-solare har en dubblerad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, det är lika farligt som att röka. Jag tycker att man från ledande organ bör gå ut och säga att vi i Sverige har haft fel om solande, säger han.

– Jag tycker inte att man kan dra sådana slutsatser. Det finns andra livsstilsfaktorer som påverkar ens hälsa och detta har man inte tagit hänsyn till i den här studien, säger Yvonne Brandberg, professor i vårdvetenskap med fokus på onkologi och ledamot i strålsäkerhetsmyndighetens UV-vetenskapliga råd

 – Vi anser att man ska sola lagom. Men till exempel är det så att solskyddskräm tar bort kroppens naturliga skyddsmekanismer, säger Pelle Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista