Tusentals flyktingar hålls fängslade på australisk mark

6:56 min

Australien tar emot 12 000 kvotflyktingar utvalda av FN, men avvisar i övrigt konsekvent alla som kommer i båtar och för dem till läger på öar i Stilla Havet. Men ingen vet egentligen om det kommer några nya båtar, eftersom det är hemligstämplat.

I Australien förs idag en hård flyktingpolitik.

I lördags var det parlamentsval, men fortfarande är det oklart om premiärministern Malcolm Turnbull från Liberalerna fortsätter eller om utmanaren, Labor-partiets ledare Bill Shorten, får chans att bilda regering.

Flyktingpolitiken har varit en het fråga.

I förvaren på öarna Manus och Nauru i Stilla Havet väntar drygt 2 000 flyktingar på att en dag bli fria och få tillbaka sina liv.

På australiensisk mark finns uppemot två tusen inlåsta. De har kommit före sommaren 2013 då lägren till havs etablerades. I Villawood blandas asylsökande med människor som ska utvisas för att deras visum har gått ut.

Ian Rintoul, på frivilligorganisationen Refugee Action Coalition, säger att förvaren är en del av landets stränga flyktingpolitik, men att det också finns cirka 30 000 asylsökande, som är lämnade åt sitt öde. Deras asylansökningar har lagts åt sidan tills vidare utan beslut.

Det är ytterst svårt för australiensare att ha någon inblick i hur asylsökande hanteras och de mottagningscenter som finns i själva Australien är helt slutna.

Hör reportaget av Alice Petrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista