Neretnieks oroad över Trumps Nato-uttalande

12 min

Om Donald Trump blir president är det inte säkert att USA kommer att ställa upp och försvara ett Natoland som blir attackerat. Det säger republikanernas presidentkandidat i en intervju i New York Times.

I intervjun berättar Trump om en ny utrikespolitisk linje som skiljer sig på flera sätt mot tidigare presidenter har stått för.

När det gäller Nato har Donald Trump tidigare sagt att andra NATO-länder måste betala mer. I intervjun i The New York Times tar Donald Trump ett steg till och säger att det inte är säkert att USA kan garantera stöd till Estland, Lettland och Litauen om de inte betalar mer. Att NATO:s viktigaste medlemsland inte skulle försvara andra länder som angrips väcker enorm uppståndelse berättar utrikeskorrespondent i USA, Inger Arenander.

– Alla de baltiska länderna har reagerat och även NATO:s generalsekreterare har reagerat och alla tycker att man håller sig till det man har lovat.

En som har slätat över uttalandet är den Trumps parhäst Mike Pence. Han säger att det är självklart att USA kommer att stå för sina åtaganden.

Karlis Neretnieks, tidigare rektor på Försvarshögskolan och numera ledamot för Kungliga Krigsvetenskapsakademin, menar att det här skulle få stora konsekvenser för Sverige och för hela Europa eftersom Europa på egen hand inte kan försvara ett medlemsland. Han menar också att den viktigaste frågan är hur det kommer att tolkas av president Putin.

– Tolkas det som om man får fritt fram att agera i Baltikum eller någon annan del av Europa så kan det här leda till vad som helst. Det är utomordentligt farligt, händer det något i Baltikum så kommer Sverige omedelbart att drabbas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista