Logga msb tangentbort
Foto: Drago Prvulovic/TT
STUDIO ETT ONSDAG 27 JULI

Rysk TV förvanskade intervju

"Vi måste förbereda oss för den här typen av konflikter"
13 min

Sverige utsätts dagligen för desinformationsattacker, enligt Myndigheten för Samhällsberedskap MSB. Det handlar bland annat om falska nyhetsartiklar och påhittade pressmeddelanden. Attackerna misstänks användas för att skapa oro och förvirring. Men de riktas inte enbart mot mål utomlands, många gånger används de för att påverka den egna befolkningen.

Ett exempel på detta är ett inslag i rysk TV, där en tjänsteman på länsstyrelsen på Gotland av reportern ombads peka ut olika naturreservat på en karta, men när inslaget sändes, påstod reportern att tjänstemannen pekade ut militära anläggningar med kopplingar till Nato.

– Det kan sägas vara symboliskt för rysk TV generellt att blir du intervjuad så blir du dubbad om du talar ett annat språk och tittaren kan omöjligen avgöra vad personen faktiskt säger, säger Ekots Rysslandkorrespondent Maria Persson Löfgren.

I samma inslag visas ett antal klipp från svenska tidningar som kopplas ihop.

– Andemeningen är att här rustas det upp, och det syns mycket militär på Gotland, säger Maria Persson Löfgren.

Tjänstemannen som blev intervjuad i inslaget ställer inte längre upp på intervjuer, men hans chef länsrådet på Gotland Peter Molin berättar att reportern frågade om utvecklingsfrågor när han ringde upp och bad om en intervju.

– Naturligtvis är det ett oärligt sätt att spela in en intervju att spela in den i ett sammanhang och sedan visa det i ett helt annat, säger Peter Molin.

Håkan Gunneriusson, lektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, säger att propaganda inte nödvändigtvis behöver vara osanningar.

– Att förpacka vissa sanningar på ett visst sätt i viss kontext är mycket starkare, säger han.

Han påpekar att det är på det viset Ryssland arbetat kring konflikten i Ukraina, och att Sverige har en lång väg att gå.

– Vi måste förbereda oss för den här typen av konflikter. Kanske inte främst väpnade, utan kampen om narrativet, om berättelsen, om vem som har den bästa förklaringen på hur världen ska se ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".