En amerikansk hummer. Foto: Daniel Valentinsson/Länsstyrelsen Västra Götaland
1 av 4
En amerikansk hummer. Foto: Daniel Valentinsson/Länsstyrelsen Västra Götaland
Drew Wallace som köper upp hummer på kajen i Boothbay Harbor i Maine förstår om svenska fiskare oroad av en främmande hummerart i svenska vatten.
2 av 4
Drew Wallace som köper upp hummer på kajen i Boothbay Harbor i Maine förstår om svenska fiskare oroad av en främmande hummerart i svenska vatten. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Michael Leighton flyttade hem till Boothbay Harbor i Maine och lever på hummerfiske. Det bästa är att vara sin egen boss, säger han.
3 av 4
Michael Leighton flyttade hem till Boothbay Harbor i Maine och lever på hummerfiske. Det bästa är att vara sin egen boss, säger han. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Tom Philbrick är grossist och driver restaurang i Boothbay Harbor, Maine.
4 av 4
Tom Philbrick är grossist och driver restaurang i Boothbay Harbor, Maine. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.

Konflikt kring amerikansk hummer

"Det blir intressant hur det kommer hanteras politiskt"
7:01 min

Sverige försöker få EU att stoppa importen av levande hummer från USA. De svenska myndigheterna är oroliga för att den amerikanska hummern kan hota den svenska arten och sprida sjukdom i svenska vatten.

Exporten av hummer är värd ett par hundra miljoner dollar om året för USA och är en viktigt inkomst inte minst för delstaten Maine. Vår korrespondent Inger Arenander åkte dit och talade med hummerfiskare och hummerhandlare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".