STUDIO ETT TISDAG 2 AUGUSTI

Hur skilja korruption och nätverkande?

9:14 min

Efter avslöjandet om hur Riksrevisionen gett bort tjänster till vänner och bekanta, höjs nu fler röster om att vi behöver belysa problemet med så kallad vänskapskorruption i Sverige. Idag måste alla jobb inom statliga myndigheter utlysas till allmänheten innan man rekryterar någon till en tjänst. Men de här reglerna följs inte, menar kritikerna.
Hör Louise Brown, korruptionsexpert och Robert Engstedt, åklagare vid riksenheten mot korruption.

Louise Brown tycker att Riksrevisionen och högskolorna är talande för hur vänskapskorruption kan se ut i Sverige idag.

– Man kan tilldelas ett jobb eller ett projekt endast genom vänskapskontakter. Det blir ett allvarligt problem när relationen väger tyngre än kompetensen. Jag har undersökt det här i flera år och har gått från att vara förvånad, till apatisk och nu riktigt orolig, säger hon.

Men det kan vara svårt att avgöra vad som är vänskapskorruption och vad som är nätverkande. Arbetsförmedlingen rekommenderar till exempel arbetssökande att ta hjälp av vänner och bekanta när man söker jobb - något som kan bryta mot an anställningsförordningen om det sker inom offentlig sektor. Trots det behöver det inte vara olagligt att ge ett jobb till sin kompis om man jobbar inom en myndighet.

– Jag har aldrig sett att någon dömts på det sättet i Sverige. Att utforma en annons så att den bara passar en viss sökande, eller göra en upphandling där man på förhand bestämmer att en helikopter ska vara ett visst antal centimeter - jag är tveksam till om det räknas som mutbrott. Däremot skulle det kunna vara tjänstefel, säger Robert Engstedt, åklagare vid riksenheten mot korruption.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista