STUDIO ETT FREDAG 5 AUGUSTI

Osäker framtid för signalkräftan

8:28 min

Det är dubbla budskap och förvirring gällande signalkräftans framtid sedan EU satte upp signalkräftan på listan av invasiva främmande arter. Nu går Havs- och vattenmyndigheten ut med att det är förbjudet att föda upp, transportera, använda eller hålla de arter som finns med på listan.

 


Invasiva främmande arter innebär att arterna inte finns naturligt i svenska vatten och skadar ekosystemet. Förutom de restriktioner som redan börjat gälla ska det om ett år även bli förbjudet att sälja kräftor.

– Det är klart att man blir orolig det påverkar oss stort. Kräftfisket står för större delen av vår omsättning. Informationen är motsägelsefull och bristfällig, säger Maria Carlén, som driver en fisk- och skaldjursbutik i Habo, med kräftor fiskade i Vättern.

I praktiken fortsätter ändå fiskandet, transporterandet och försäljningen av signalkräftan som vanligt, enligt myndigheten, något som minst sagt har skapat förvirring.

– Kunderna är oroliga och undrar vad som ska hända med traditionen att kunna fiska och handla kräftor, säger Maria Carlén.

– Med naturen som bas i ett företag blir det svårt. Personalen ska få jobba augusti och september ut men sedan är det oklart om de kan fortsätta.

Miljöminister Karolina Skog tycker att diskussionen är uppblåst.

Kommer vi att kunna äta signalkräftor i framtiden?

 – Jag vill tona ned det som beslutats på EU-nivå. Det som nu kommer att hända är att det tas fram handlingsplaner i dialog med branschen.

– Odlingen av kräftor kan komma att bli reglerad, säger Karolina Skog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista