"När jag var liten sa alla att fotboll är för killar"

4:57 min

Sverige gick till final genom att slå Brasilien i en match som slutade med straffläggning. Brasilien gör upp om bronset med Kanada. Och så långt har de lyckats ta sig, trots att damfotboll inte alls är prioriterat i de brasilianska fotbollsklubbarna. Hör Lotten Collins reportage från Rio de Janeiro.

Det är sen kväll och runt fotbollsplanen i förorten Jacarepaguá är ölkaféerna fulla med folk. Några tittar lite roat på kvinnorna som spelar på gruset, men dom flesta är vana åskådare.

- Vi spelar här två gånger i veckan. Det finns ingen liga och inga divisioner i damfotbollen i Brasilien, så vi spelar enskilda turneringar som vi själva ordnar, säger Marcela Salgado. När hon var i 20-årsåldern spelade hon för Brasiliens största fotbollsklubb Flamengo. Tills de lade ner sitt damlag av ekonomiska skäl.

- Jag hade en månadslön på en tusenlapp. Hela damlaget kostade motsvarande 70 000 i månaden – lika mycket som en bänkad spelare i herrlaget. Men klubben sa att de inte hade råd eftersom vi inte gav några inkomster, säger Marcela, som idag är 34 år och kör taxi. Hon är jämnårig med Marta, Brasiliens stora fotbollsstjärna som idag syns på alla löpsedlar. Flera av kvinnorna spelade med henne i tonåren.

- De spelare som hamnade utomlands - som Marta i Sverige - kunde fortsätta spela. Vi andra fick sluta, börja jobba för att försörja oss. Tänk vad många Marta som Brasilien förlorat, säger Katia Regina, som satt sig vid ett av borden för att knyta upp fotbollsskorna. Jag frågar hur det kom sig att hon började spela fotboll.

- Jag har alltid älskat fotboll. Om jag fick en boll och en docka när jag var liten så valde jag bollen. Jag spelade med mina bröder, trots att min mamma tyckte att fotboll inte var något för flickor, säger Katia.

Alla kvinnor runt bordet, dom flesta i 30års åldern, har liknande historier.

- När jag var liten sa alla att fotboll är för killar. Tjejer fick hålla på med volleyboll. Min mamma var emot att jag spelade, så jag mötte upp killarna i hemlighet för att spela med dem när hon inte såg, säger Marcela.

Men enligt Marcela Salgado är fördomar inte längre det största problemet.

- Man ser faktiskt ofta tjejer spela tillsammans med killar. För det finns ju nästan inga damlag. Det handlar inte längre bara om diskriminering och fördomar. Det handlar om ekonomi - ingen vill satsa på att bygga upp en fungerande damfotboll. Trots att det uppenbarligen finns intresse från publiken. Maracanã-stadion var ju fullsatt när Sverige slog Brasilien häromdan. 60 000 åskådare betalade för att se matchen, säger Marcela.

- När det är OS och VM så upptäcker Brasilien att man har ett damlag som är världsklass, tidningarna skriver om Marta. Men sen glömmer alla lika snabbt igen. Om fyra år under OS i Tokyo kommer du och jag sitta här och ha samma diskussion en gång till, säger Katia Regina.

Alla runt borde hejar på Sverige i kvällens final.

- Det var ju ni som öppnade era armar för Marta, klart vi hejar på Sverige, säger Katia, som också ska se Brasilien mot Kanada i eftermiddag, i bronsmatchen. Det ska även Marcela göra.

- Jag hoppas såklart att brasilianskorna vinner. Men om de gör det så är medaljerna deras personliga medaljer. De tillhör inte landet Brasilien, för Brasilien har aldrig satsat på damfotboll. De där kvinnorna har kämpat sig dit de är helt på egen hand, säger Marcela Salgado.