Han är täckt av grått damm. På högra sidan av ansiktet rinner blod. Han har öppna ögon.
5-årige Omran sitter i en ambulans. Foto: Aleppo Media Center/AP/TT.

Syriska mardrömmen fortsätter

"Vi lyckas inte att komma in till de som behöver det mest"
13 min

Inbördeskriget i Syrien rasar med full styrka trots FN:s vädjan om 48 timmars eldupphör för att undsätta civilbefolkningen bland annat i Aleppo.

En bild därifrån på den lille pojken Omran har spritts över världen och visar hur han sitter ensam, blodig och chockad på en stol efter att ha grävts fram ur rasmassorna.

- Jag hoppas bilden kommer att få människor att vakna. Hela världen har svikit Syriens folk. Vi talar ofta om det som händer i Syrien som en mardröm, men det som händer är värre än en mardröm, för man vaknar upp ur en mardröm. Det gör man inte i Syrien, säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson i en intervju med CNN där han fick frågan om FN svikit Syrien.

Inga nödhjälpskonvojer har nått belägrade områden i Syrien under augusti, uppgav FN:s sändebud Staffan de Mistura igår. Han avbröt ett möte med den humanitära arbetsgruppen International support group for Syria (ISSG) som en symbolisk protest mot att de stridande grupperna inte släppt fram bistånd till civilbefolkningen.

FN lyckades trots det idag samordna evakueringen av 18 personer från den belägrade staden Madaya i Syrien till huvudstaden Damaskus. En del av de 13 barnen har insjuknat i hjärnhinneinflammation, blodförgiftning eller undernäring. Bland de evakuerade är en gravid kvinna, vars foster har dött i livmodern.

Att människorna i Syrien ska få något andrum genom en längre vapenvila verkar just nu osannolikt, enligt Aron Lund, frilansjournalist och författare som bland annat skrivit boken Syrien brinner,

- Ingen av sidorna menar sig kunna släppa det de tagit de senaste veckorna. Man kan tänka sig att det uppstår någon slags terrorbalans och att det på så sätt nås en vapenvila. Men man kan också tänka sig kortare eld-upphör för att få in nödhjälp. Bägge sidor verkar förlora kriget märkligt nog.

Oavsett om det råder eld-upphör finns enligt Melker Måbäck, Internationell chef Röda korset, stora svårigheter att föra in förnödenheter till den krigsförande civilbefolkningen.

- Det borde vara bra om de stridande parterna kunde följa den humanitära rätten bättre och ge tillträde till de som behöver hjälp och inte bomba sjukhus och skjuta på ambulanser, säger han.

Ahmad Al Srahin flydde från Syrien till Sverige 2014 och har kontakt med familjen i Syrien.

- De har egentligen inget hopp, de ser inget slut och ingen räddning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".