SCA-avslöjande "påhitt" enligt ny bok

17 min

En av de största skandalerna inom svenskt näringsliv förra året - SCA-härvan - var ett resultat av att medierna manipulerades. Det hävdar ekonomi-journalisten Jens B Nordström i en ny bok.

- Det här är påhitt. Det är falska uppgifter, säger han till Studio Ett.

Men han får mothugg av Fredric Karén, chefredaktör för Svenska Dagbladet.

- Att det skulle ha suttit några maktspelare ovanför och spelat ut det här som något slags marionettspel. Det är helt uppåt väggarna.

Härvan handlar bland annat om användandet av skogsbolaget SCA:s flygplan för privata lyxresor, jaktresor med näringslivstoppar och vidlyftig representation.

Detta avslöjades av Svenska Dagbladet och granskningen som belönades med Stora journalistpriset ledde till att Sverker Martin Löf, styrelseordförande i Industrivärlden och SCA, och Anders Nyrén som skulle tillträda tvingades bort.

I sin bok "Tronstriden - maktkampen i industrivärden" påstår dock ekonomi-journalisten Jens B Nordström att det finns brister och felaktigheter i Svenska Dagbladets rapportering. Orsaken till att det som uppges vara falska uppgifterna spreds ska ha varit att medier utnyttjades i en maktkamp inom en av dom mäktigaste grupperingarna inom svenskt näringsliv.

- Felen som kommit fram rör de pikanta delarna av avslöjandet. Huvud-fåran i avslöjandet handlar om affärsflygplanet som man utnyttjade och jakt-representationen. Det har också prövats hos Pressombudsmannen och Pressens Opinionsnämnd. Då borde det kommit fram några synpunkter, säger Sören Granat, chef Ekonomiekot.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista