Ett barn omkom i explosionen i Göteborg  Foto: Carina Holmberg / Sveriges radio
Ett barn omkom i explosionen i Göteborg Foto: Carina Holmberg / Sveriges radio
STUDIO ETT MÅNDAG 22 AUGUSTI

Många vill flytta efter bombdåd

"En ny situation att våldet drabbar oskyldiga barn "
20 min

Göteborg skakas av bombdådet mot en lägenhet i Biskopsgården på Hisingen.

En 8-årig pojke skadades så svårt att han senare dog när någon kastade in en handgranat i rummet där han låg och sov tillsammans med flera andra barn. Dådet kopplas nu till konflikter mellan kriminella gäng.

- Jag är inte förvånad över att den här konflikten lever vidare, men jag är bestört över att ett oskyldigt barn mördas. Det fanns risk att fler skulle ha dödats då fler fanns i rummet. Risken var överhängande, säger Robert Karlsson, polisens utredningschef.

Enligt Karlsson kommer dådet efter en längre period av lugn. Många av de boende chockades därför av granatattacken.

- Jag är jätteledsen över att ett barn dog. Alla tänker på att flytta härifrån, säger Ayan Ali, som bor i Biskopsgården, till Sveriges Radio.

Enligt Ylva Morén, områdeschef för den sociala servicen i Västra Hisingen, satte socialtjänsten in extra resurser under måndagen för att bidra till trygghet bland de boende, men hon befarar att bombdådet kommer att få svåra konsekvenser.

- Det är en ny situation att våldet drabbar oskyldiga barn med en så våldsam kraft. Det är oerhört svårt att värja sig emot och det får katastrofala följder för tilliten, säger Ylva Morén.

Enligt rapporter från Brottsförebyggande rådet, Brå, har andelen dödligt våld som är relaterat till gängkriminalitet ökat.

- Det vi kan se är att det har blivit ett mer hänsynslöst klimat i den kriminella miljön de senaste 20 åren. Skjutningar och sprängningar sker på allmänna platser. Då finns det en risk att utomstående skadas allvarligt eller dödas, säger Daniel Västerhav, enhetschef vid Brå, som studerat gängkriminalitet.

Under måndagseftermiddagen väntade fotbollstränaren Hector Valeria på att ta emot några av de unga som bor i Biskopsgården för att träna fotboll och han uttryckte oro och frustration över framtiden.

- Ungarna var nedstämda idag. Vi har pratat så mycket om de goda krafterna. Men nu känns det som att vi har nått gränsen, säger han.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".