burkini
De lokala förbuden mot täckande strandklädsel infördes efter terrordåden i Frankrike.

Frankrike häver burkiniförbud

Burkinibeslutet i Frankrike
15 min

Nu har Frankrikes högsta förvaltningsdomstol beslutat att badplagget burkini strider mot fransk lag.

– Det har varit många debatter kring detta, därför är det bra att man får ett beslut så att borgmästarna vet hur de ska göra i framtiden, säger Anne-Francoise Hivert, fransk korrespondent i Sverige.

De lokala förbuden i södra Frankrike mot det heltäckande badplagget burkini har väckt stor debatt. Frågan har uppmärksammats av människorättsaktivister som ifrågasatt huruvida badplagget är förenligt med fransk lag. 

I dag kom beslutet från Frankrikes högsta förvaltningsdomstol att förbuden mot de omstridda badplaggen inte gäller förrän domstolen fått mer tid att behandla klagomål från bland annat människorättsorganisationer och berörda kommuner.

– Glädjen är välförtjänt på satirtidningen Charlie Hebdo för det här är löjligt. I Afghanistan och Iran går polisen och tvingar kvinnor att klä på sig och i Frankrike tvingar män kvinnor att ta av sig. Det är den här typen av antimuslimska yttringar som underblåser aggitationen för IS, säger Jan Guillou, journalist.

Burkini-debatten har rasat både i och utanför Frankrike den senaste tiden. I dag demonstrerade ett tiotal demonstranter utanför Frankrikes ambassad för att visa franska muslimska kvinnor stöd.

– Frankrike är ett EU-land och det är klart att deras beslut påverkar andra länder. Landet har varit i krig mot slöjan i 150 år där man har följt en kolonial politik som gör svårt för muslimska kvinnor att utöva sin religion, säger Fatima Doudakil, männskorättsaktivist som var med och demonstrerade i dag.

Huruvida beslutet kan påverka Sveriges lagstiftning är mindre troligt, enligt Jan Guillou.

– Frankrike skiljer sig från Sverige, i Frankrike har man sedan länge förbud mot annan religiös utstyrsel i skolorna men så långt har vi inte kommit i Sverige, säger Jan Guillou. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".