SD-festival

Stark tro på partiet på SD-festival

"Vi behöver inte locka väljare"
10 min

I helgen höll Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons sitt årliga sommartal i hemorten Sölvesborg.

Och i samband med det ordnade Sverigedemokraterna i år en sommarfestival, öppen för allmänheten. Vår reporter Amanda Lindholm var på plats på en folkfest där tron på Sverigedemokraternas fortsatta framfart är stark.

En stor del av festivalområdet är fyllt av chokladhjul och små karuseller. En ser ut som två öppna bilsläp på högkant som vevas runt av en kran och gnisslar ledset. Det är inte så många barn på området, så de flesta karusellerna går mer eller mindre tomma.

Än är det inte så mycket folk, men ett hundratal personer finns på plats. I öltältet, nachosbaren eller i kön för att få sommartalsskivan signerad - en platta med några låtar av Jimmie Åkessons band bedårande barn, som släpps särskilt till festivalen.

På programmet står det att akten som just nu spelar är "Ett av 80-talets största band", men det är ingen jag frågar som vet vilka det är. Flera av de bokade artisterna, bland andra Jan Johansen och Black Ingvars, har hoppat av och valt att inte spela på festivalen. De säger själva att det var efter att de fått reda på att det var ett arrangemang i regi av Sverigedemokraterna, men det tror inte partiets kommunikationsansvarige Joakim Wallerstein stämmer.

– Det är ju en situation i Sverige att det är svårt för vuxna män bland annat att faktiskt stå för sina åsikter och vad man tycker, när folk ringer och undrar var de vill spela för oss. Att de sa att de inte visste att det var från oss, det är lite sanning med modifikation. Vi har ju mailat med dem och varit väldigt tydliga med allting.

Kvar är bland andra det kristna hårdrocksbandet Jerusalem, Jimmie Åkessons egna band Bedårande barn och vikingarockgruppen Ultima Thule. Ett band som säger att de tar avstånd från rasism och nazism, men som på åttiotalet blev finansierade av organisationen bevara sverige svenskt. Stiftelsen Expo beskriver det som att bandet gick från att på 80-talet spela för heilande skinnskallar till att på 90-talet bli signade av skivbolagsdirektören Bert Karlsson. De började kalla sig sin musik för vikingarock och har försökt göra upp med sitt förflutna som ett av banden från 80talets vit makt-scen.

Men att Ultima Thule skulle ha en avskräckande effekt på det folkliga och familjevänliga evenemang Sverigedemokraterna vill skapa, tror inte Joakim Wallerstein.

– Jag är medveten om en bild som har förmedlats i media om vad Ultima Thule är och vad de spelar för musik. Jag är också medveten om att samma media förmedlar en bild av mig och mitt parti som jag inte alls tycker stämmer. Så nej, jag ser inget problem i det.

Tanken om att göra ett större evenemang av Jimmie Åkessons årliga sommartal har funnits länge, berättar Joakim Wallerstein. Det är en del i vad Sverigedemokraterna är och står för.

– Man brukar ju säga att Sverigedemokraterna inte är ett parti som alla andra och det är vi ganska stolta över. Vi har en idé om att det ska bli en folkrörelse, vi tycker att det är en folkrörelse redan. Och då vill vi vidga det och inte bara göra politik utan även jobba med kulturella saker. Det är en tydlig signal, om man ser på andra partiers sommartal så har det varit ganska blygsamma publiksiffror. Medan här kommer vi att ha ett stort evenemang i två dagar med väldigt stora publiksiffror. Och det är signal som visar på att det här är ett parti som går bra, vi växer väldigt mycket och vi engagerar folk. När vi bjuder upp så dyker folk upp.

Vid nio-tiden är det fortfarande en blandad skara människor, kön till ölställena har växt och de som får lämna området i sällskap av säkerhetsvakterna blir fler.

Malin Persson är på plats tillsammans med sin mamma Jonna.

– Det har varit jättetrevligt. En av de bättre kvällarna hittills.

Vad är det som har varit så bra?

– Folket, människorna, stämningen.

Vad tänker du om att Sverigedemokraterna anordnar en festival på det här sättet?

– Vad jag tycker om det? Jag tycker att det är suveränt! Jag älskar att lyssna på alla människor och vad de tycker och tänker, men många vågar inte stå för vad de tycker. Men här säger de vad de tycker och tänker. Det är det som räknas kan jag tycka.

Klockan elva börjar stämningen höjas rejält inför det många väntat på - Ultima Thule.

Klockan är tjugo i tolv och vikingarockbandet Ultima Thule äntrar scenen. De kanske två hundra som står närmst är män. Men i det stora publikhavet finns också en hel del kvinnor och barn.

Daniel Grimborg har rest hit från Småland för att lyssna på Jimmie Åkessons tal och se Ultima Thule. Han tror inte att bandet skrämmer iväg någon.

– Nej, jag tror det drar mer än det skickar ifrån. Och de som skickas ifrån tror jag ändå inte har här och göra, om du förstår vad jag menar. De som har något emot Thule de kommer aldrig vara med i Sverigedemokraterna om man säger så.

Inte heller Jimmie Åkesson ser någon risk att Ultima Thule skulle skrämma bort potentiella väljare.

– Nej, jag ser inga sådana problem, utan det är ett band som sjunger om Sverige. Som har blåst liv i delar av kulturarvet genom att sätta nya toner till Evert Taube eller vad det nu kan vara för gamla delar av kulturarvet. Jag tycker det är bra att de lyfter fram det. Sedan är ju det inte det enda inslaget utan det är alla möjliga musikstilar, så jag tycker att det är en ganska bra blandning här. Sedan är det klart att precis som att vi har råkat ut för det så ett band som i någon mening också tagit politisk ställning i att man tror på ett sammanhållet Sverige, att man tycker det är viktigt med svensk kultur och försöker lyfta fram det på olika sätt. Då är det klart att man hamnar i konflikt med ett vänsterliberalt etablissemang och då hamnar man utanför. Jag tycker att de har gjort en fantastisk gärning, både för att upplysa om svensk historia och svenskt kulturarv och jag är jätteglad att de vill spela här trots att bandet egentligen knappt finns längre.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".