Paolo Macchiarini
Paolo Macchiarini. Foto: AP Photo/Lorenzo Galassi

"Paolo Macchiarini borde aldrig anställts"

"Man gjorde inte den riskanalys som borde gjorts"
14 min

Det riktas kraftig kritik mot Karolinska universitetssjukhuset i fallet om de omtalade luftrörstransplantationerna. Paolo Macchiarini borde aldrig ha anställts och hans verksamhet har skadat förtroende för svensk klinisk forskning enligt sjukhusets egna utredning. Hur ska man återupprätta förtroendet? Kjell Asplund, läkare och professor emeritus, extern utredare åt Karolinska och Melvin Samson, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.

Idag kom svidande kritik i den utredning som Karolinska universitetssjukhuset själv har beställt. Det handlar om de tre patienter som fått transplantationer av syntetiska luftstrupar. Två av patienterna är i dag döda och en vårdas på sjukhus i USA.

Utredaren Kjell Asplund menar att Paolo Macchiarini aldrig borde ha anställts.

– Det kom under anställningsprocessen väldigt tydliga negativa signaler från hans tidigare arbeten och det borde ha tagits på större allvar, säger han.

En förklaring till att Paolo Macchiarini ändå anställdes kan vara att han ansågs vara en prestigerekrytering.

– Han var uppburen, inte minst i medierna, och har gjort väldigt innovativa insatser. Det fanns en attraktionskraft, säger Kjell Asplund.

På Karolinska universitetssjukhuset diskuterar man nu hur man ska lära sig av det som har hänt.

– Vi kommer att vidta flera åtgärder för att något sådant här inte ska kunna hända igen. Vi behöver skapa en öppen kultur där människor både kan ta upp och ta till sig kritik. Det är en viktig ledarskapsuppgift att skapa den kulturen. Vi har också skapat ett forum för visselblåsare, säger Melvin Samson, sjukhusdirektör.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".