Man med grön jacka går brevid ett framrusande tunnelbanetåg
Foto: Hasse Holmberg

Lucas blev knuffad framför tunnelbanetåget

"Varför just jag?"
7:18 min

Den 31 maj i år blev ett datum som för alltid skulle förändra livet för Lucas och Victoria Sjölund. Det var den tisdagskvällen som Lucas utan klarlagd anledning blev knuffad framför tunnelbanetåget på Stockholms Centralstation. Idag kämpar de båda med att återgå till det normala, och att leva med vad de kanske aldrig kommer att få en förklaring till.

Den sista maj i år förändrades livet för alltid för Lucas Sjölund. Då blev han knuffad framför tunnelbanetåget på T-Centralen.

Det var vid tiotiden på kvällen den 31 maj i år som paret stod och väntade på tunnelbanan vid T-centralen i Stockholm. De var på väg hem för att titta på film.

När tåget närmade sig perrongen gick plötsligt, en för de okänd man fram och puttade ner Lucas Sjölund på spåret.

– Jag kommer inte ihåg någonting från olyckan. Det är helt blankt, berättar Lucas.

– Jag skrek bara, säger hustrun Victoria.

Lucas bröt nacken och fick två hjärnblödningar och förutom fler andra benbrott och frakturer tvingades han amputera foten.

Dagen efter kunde en 34-årig man gripas efter att tre killar tipsat polisen.

Under sommaren har det hållits tingsrättsförhandlingar mot 34-åringen som då kom fram till att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

På måndag återupptas tingsrättsförhandlingarna igen.

I dag kämpar Lucas och hans flickvän med att återgå till det normala, och att leva med vad de kanske aldrig kommer att få en förklaring till.

– Folk säger att det är ett mirakel att jag ens överlevde.

Lucas skador har förändrat deras relation.

– Jag får väldigt mycket dippar. När jag är riktigt nere är det i princip bara min fru som kan hjälpa mig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".