Ann Linde försvarar EU:s flyktingpolitik

7:56 min

Den här veckan rivstartar den politiska hösten i EU. Idag och imorgon möts EU:s utrkesministrar i Slovakiens huvudstad Bratislava och det är turbulenta veckor som väntar. Hur ska EU hantera Brexit och det omstridda flyktingavtalet med Turkiet? För Sverige är det nu hög tid att ta ställning. Ekots EU-reporter Ci Holmgren har träffat Sveriges EU-minister Ann Linde, på Utrikesdepartementet i Stockholm.

Hör kommentarer av Ekots EU-reporter Susanne Palme


EU-ministern har fullt upp. EU befinner sig i sin värsta kris någonsin, så det finns mycket att reda i. 

Brexit är det första ämne som Ann Linde själv nämner under intervjun. Efter bara en månad på jobbet kom skrällen att en majoritet i folkomröstningen i Storbritannien röstade för att landet ska lämna unionen.

Sedan dess har det visat sig att inte ens Brexitsidan själva hade någon plan för hur det skulle gå till. Processen drar ut på tiden och det finns dom som tror att britterna faktiskt aldrig kommer att lämna unionen.

Frågan till EU-ministern blir då om hon känner sig säker på att det verkligen blir en Brexit?

– Jag tror att de kommer att lämna EU. Det var ett klart utslag i folkomröstningen och den nya premiärministern Theresa May har sagt att "Brexit means Brexit".

Hör också EU-ministern kommentera Europas stängda gränser och frågan vad som händer om Turkiet bryter sitt flyktingavtal med unionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista