Bråk mellan iranska och saudiska ledare

"Det är en regional maktkamp"
13 min

Ordkrig har utbrutit mellan iranska och saudiska ledare inför årets hajj. Relationen mellan Iran och Saudiarabien är mycket ansträngd.

Ordkriget handlar delvis om katastrofen vid förra årets hajj, den religiösa pilgrimsfärden till Mecka då förmodligen över tvåtusen människor trampades ihjäl.

– Det finns en vrede i Iran för att Saudiarabien aldrig har bett om ursäkt, berättar Agneta Ramberg, SR:s utrikeskommentator,  direkt från Teheran. Istället utfärdades gratulationer för en väl utförd pilgrimssäsong.

Samtidigt är ordkriget bara toppen av ett isberg, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

– Det pågår ett kallt krig mellan länderna, och ett proxykrig med striderna i Jemen. Rätt som det är kan den här konflikten blossa upp mer, säger han.

Iran bojkottar nu årets hajj, pilgrimsfärden till Mecka som varje muslim bör göra en gång under sin livstid.

– De allra flesta iranier står på regeringens sida i det här, säger Agneta Ramberg, även de som hade velat åka. Nu talas det om Saudiarabien som det förut talades om USA i Iran.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".