Fredrik Furtenbach om kvotering.
Fredrik Furtenbach om kvotering. Foto: Sveriges Radio och Maja Suslin/TT

Näringsministern vill ha lag om kvotering

14 min

Regeringen tycker att det har gått alldeles för långsamt med kvinnornas inträde i bolagsstyrelserna. Näringsminister Mikael Damberg presenterade idag därför ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser. 40 procent av ledamöterna ska vara kvinnor senast 2019, annars väntar böter.

– Det här är en diskussion vi har haft under flera års tid. Det är både en fråga om konkurrenskraft och framgångsrikt styrelsearbete. Vi har sett att framgångsrika bolagsstyrelser får en bättre dynamik och levererar bättre resultat, säger näringsminister Mikael Damberg.

Men Amanda Lundeteg vd och talesperson stiftelsen Albright som arbetar för jämställdhet på ledande positioner i näringslivet, tycker inte att det är en optimal lösning på problemet.

– Sen förstår jag att regeringen gör det. Man han sagt att man är en feministisk regering. Vi försöker få företagsledarna att driva förändringen på lednignsgruppssnivå där det är mycket mer alarmerande problem men 20 procent kvinnor. Storbolagen har ju 30 procent kvinnor. Det är småbolagen som agerar sänka, säger Amanda Lundeteg vd och talesperson stiftelsen Albright.

Günther Mårder, vd på Företagarna, ser förslaget som populistisk symbolpolitik

– Det är lätt att få opinion hos delen av väljargruppen som inte förstår konsekvenserna av att man börjar göra ingrepp i äganderätten och det fria företagandet, säger Günther Mårder, vd Företagarna.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista