Sönderbrända bilar på parkering
1 av 3
Bild tagen av boende i Bäckby morgonen efter. Foto: Privat
Bilar på en parkering i Bäckby
2 av 3
Parkering i Bäckby. Foto: Katarina Gunnarsson/Sveriges Radio
Inrikesminister Anders Ygeman, Katarina Gunnarsson, reporter på Studio Ett och Roger Haddad, riksdagsledamot för Liberalerna.
3 av 3
Inrikesminister Anders Ygeman, Katarina Gunnarsson, reporter på Studio Ett och Roger Haddad, riksdagsledamot för Liberalerna. Foto: Frida Sjölander/Sveriges Radio

Västerås särskilt drabbat av sommarens bilbränder

"Det är killar som är galna, dom bara bränner bilar"
16 min

Förra året toppade Västerås statistiken över antalet bilbränder per tusen invånare och i år har bränderna fortsatt. Nyligen brann 11 bilar på en parkeringsplats i området Bäckby i Västerås. Reportage av Katarina Gunnarsson och därefter debatt mellan inrikesminister Anders Ygeman (S) och Roger Haddad (L).

Vid parkeringsplatsen i området Bäckby där det brunnit 11 bilar bor Rashan med sina barn. Rashan är rädd och känner sig otrygg i området.

– Jag blir rädd när det brinner, det är farligt i Bäckby, ungdomar åker runt på mopeder och skriker, jag vill flytta, säger Rashan.

Bäckby finns med på polisens lista över de 53 mest utsatta områdena i Sverige. Bäckby betecknas som ett bostadsområde med låg socioekonomisk status och där kriminella har en inverkan på lokalsamhället.

Atheer och hans fru Linda bor också vid parkeringsplatsen där det brann 11 bilar. Lindas bil var en av bilarna som brann upp. Från sitt köksfönster ser de ut över brandplatsen.

– När jag på morgonen såg att min bil brunnit under natten grät jag. Det var min första bil, det var min frihetsbil säger Linda.

Atheer arbetar som städare och diskare. Efter att bilens fönsterrutor tidigare blivit sönderslagna höjdes hans försäkringspremie.

- Nu blir det katastrof för vår ekonomi, säger han.

Atheer tror att bilbränderna beror på att de unga männen som hänger i centrum inte har arbete. Skulle de få ett arbete bränner de nog inte bilar för då har man annat att göra, menar han.– Om man langar knark på torget får man finna sig i att bli visiterad. Man kan inte skylla bilbränder eller en annan kriminell aktivitet på polisen, säger inrikesminister Anders Ygeman.

– Vi kommer att ser mer kameraövervakning i brottsutsatta områden. Man ska inte ha övertro, man kan inte ersätta polisen med kameror, forsätter han.  

- Men även de boende måste reagera. Vi behöver fler poliser, men samhället måste hjälpa till.

- Jag satt en hel vecka på Bäckbytorg i maj och såg inte en enda polis, säger Roger Haddad. Men jag såg inte heller ett livligt folkliv. Det är synd! Jag uppmanar ortsborna att gå ut ta för sig, etablera sig, använd de offentliga ytorna runt torget och skolan.

- Men polisen och kommunen måste arbeta ihop! Man ska våga gå ut och ta ut pengar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".