Han har grått hår och skäggstubb.
Det här är Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Claudio Bresciani/TT
STUDIO ETT TORSDAG 15 SEPTEMBER

Maktstriden i Liberalerna

"Jag tycker inte någon ska avgå"
14 min

Hör Jan Björklund, Liberalernas partiledare, om turbulensen och klyftorna inom partiet.

Igår satt partiets riksdagsgrupp i möte i åtta timmar. Utanför häckade ett stort journalistuppbåd som vädrade blod. Skulle den profilerade riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson sparkas från partistyrelsen för sin frispråkighet?

Beskedet blev att hon lämnar riksdagsgruppens förtroenderåd,  men i övrigt behåller uppdraget som utrikespolitisk talesperson och sin plats i partistyrelsen.


Liberalernas partiledare Jan Björklund tonar ner konflikten i partitoppen i sin första intervju sen gårdagens krismöte.

Ledningen har enats kring hur man ska hantera kritik i framtiden, säger han.

Jan Björklund tycker inte att Birgitta Ohlsson utmanade honom på sin Facebook-sida när hon gick i polemik mot hans idé om att regeringen borde bjuda in SD till blocköverskridande samtal.

Han säger vidare att han har ett väldigt starkt stöd i partiet och fortsätter:

– Jag vill att Birgitta Ohlsson är kvar i Liberalernas styrelse. Och jag fortsätter gärna som partiledare. Vi har ett högt debattklimat i Liberalerna. Kritiken som kom fram igår under vårt möte var riktad mot vårt sätt att hantera kommunikationen utåt. Jag uppfattar att allt är återställt nu.

Liberalernas partiledare försvarade också det som utlöste kritiken från Birgitta Ohlsson och krisen i partitoppen de senaste dagarna - hans uttalande om att SD borde bjudas in till samtalen med regeringen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".