Snowden-film problematiserar statlig övervakning

15 min

Idag har Oliver Stones storfilm "Snowden" om visselblåsaren Edward Snowden premiär. Det är en film som berättar hans historia och som tydligt försöker visa baksidorna av det övervakningssamhälle den amerikanska staten byggt upp.

– Den är väldigt trogen verkligheten. Det är en Hollywoodproduktion med allt vad det vill säga – stråkar och drama och de goda mot de onda. Men man håller sig nära den ursprungliga berättelsen. Hans ryska advokat har varit väldigt delaktig i utformade av filmen, säger Carolina Jemsby, journalist som gjort en dokumentärfilm om Edward Snowden.

Edward Snowden jobbade som spion för den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA men ansåg att den övervakning som bedrevs var allt för omfattande och felaktig. Han läckte informationen till journalister och 2013 blev han en av världens mest jagade personer.

I filmen visas effekten av den omfattande statliga övervakningen. Men det finns stora kunskapsluckor hos människor när det kommer till övervakningen. Det menar systemutvecklaren Jenny Olsson som arrangerar ett kryptoparty på Tekniska museet. Där lär hackers ut kryptering till vanliga människor.

– Jag tycker att vi är jättenaiva. Vi är naiva i Sverige också. Jag tror att väldigt många har attityden att "jag har ingenting att dölja". Men det är ju inte sant. Du vill ju inte att sjukjournaler ska hamna i händerna på vem som helst, eller för den delen meddelanden som du skickar på en dejtingsajt, säger Jenny Olsson.

Det har startat en kampanj för att få USA:s president Barack Obama att benåda Edward Snowden innan han lämnar presidentämbetet. Människorättsorganisationerna Amnesty International, Human Rights Watch och den amerikanska medborgarrättsrörelsen ACLU står bakom kampanjen.

– Det måste finnas en möjlighet för människor som får syn på oegentligheter att slå larm. Rätten och möjligheten att slå larm om människorättskränkningar, som det ju rör sig om här i enorm omfattning, är helt central i ett demokratiskt samhälle, säger Johanna Westesson, sakkunnig i övervakning på Amnesty. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista