Sittande kvinna med vit slöja.
– Jag kan inte klara mig själv, jag kan inte ta på mig mina egna kläder, jag kan inte gå på toaletten själv, säger Mastura under sin vita slöja Foto: Anders Ljungberg/Sveriges Radio.

Svårare för svårt sjuka asylsökande att få stanna

Migrationsverket: Endast vid exceptionella fall kan undantag göras
8:32 min

Efter att asylreglerna skärptes den 20 juli har det blivit svårare för allvarligt sjuka asylsökande att få stanna i Sverige. Ett nytt villkor har tillkommit för att få asyl för särskilt eller synnerligen ömmande omständigheter, och det gör att betydligt färre kommer att nå upp till kraven. Nu börjar de första ärendena avgöras enligt den nya lagen.

76-åriga och svårt Parkinson-sjuka Mastura, som inte vill framträda med efternamn,  kommer från Kabul i Afghanistan och sökte asyl i Sverige i början av förra året. Handläggningen drog dock ut på tiden, och nu ska hon prövas mot de hårdare reglerna för synnerligen ömmande omständigheter.

– Jag kan inte klara mig själv, jag kan inte ta på mig mina egna kläder, jag kan inte gå på toaletten själv, säger Mastura under sin vita slöja.

Advokaten Enar Bostedt har jobbat med asylmål i 26 år och han är Masturas ombud. Och han är arg. Trots flera påstötningar och begäran om att Masturas fall borde hanteras med förtur, så har ärendet blivit liggande. Och därmed har också hennes chanser att beviljas uppehållstillstånd påtagligt försämrats.

Asylsökande kan få uppehållstillstånd för att de har flyktingskäl, eller andra skyddsskäl, till exempel om de riskerar dödsstraff i hemlandet. Men i Sverige kan man också få asyl på grund av synnerligen eller, när det gäller barn, särskilt ömmande omständigheter. Det ger till exempel allvarligt sjuka möjligheten att få stanna, eller personer med långvarig anknytning till Sverige, även om de inte har andra skäl att få skydd. 

När den tillfälliga asyllagen trädde i kraft den 20 juli så tillkom ett villkor för att kunna ge asyl på den här grunden. Numera räcker det inte att man kan visa på synnerligen ömmande omständigheter, det måste också vara så att det skulle bryta mot ett svenskt konventionsåtagande att utvisa den asylsökande. Gör det inte det, ska asyl inte ges.

– Jag har just nu svårt att se något fall där man skulle kunna få stanna för sjukdom. Men det kanske ska vara då att vården är så dålig, så att man kommer att dö av själva vården. Eller att det är ett akut sjukdomsförlopp. Eller att man är så dålig så att man inte ens kan transporteras, man dör under transporten, menar advokaten Enar Bostedt.

– Många människor kanske inte förstår hur det kan drabba riktigt sjuka människor, som inte har tillgång till en rimlig vård i hemlandet, och att de kommer att dö väsentligt snabbare. Och att sådana människor kan skickas från Sverige tror jag inte alla har insett, säger advokaten Enar Bostedt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".