Flytvästar som flyktingar har använt ligger på en strand i New York. Till höger en bild från FN:s generalförsamling.
Aktivister har lagt flytvästar från flyktingar på en strand i New York, inför mötet. Till höger en bild från FN:s generalförsamling Foto: Mark Lennihan & Julie Jacobson/ AP
STUDIO ETT MÅNDAG 19 SEPTEMBER

Ökande migrantströmmar och växande invandringskritiska partier

14 min

Många länder står inför utmaningen att hantera en ökande migrantström samtidigt som invandringskritiska partier växer sig starka. Vi ser det bland annat i USA, Frankrike och Tyskland.

Stefan Jonsson på Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle i Linköping menar att Europa hanterar det bäst genom att tala om mänskliga rättigheter och en värdig flyktingpolitik. Han pekar också på vikten av att skapa en välfärd för alla:

– En välfärd som inte gör skillnad på flyktingar och européer, säger Stefan Jonsson på Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle på Linköpings universitet.

Lars Trädgård historiker och professor på Ersta Sköndal högskola menar å sin sida att stater måste förankra flykting och migrationsfrågor hos sin egen befolkning så att det inte bara blir en fråga för politikerna:

– Politiker har ett ansvar men det måste finnas en interaktiv process mellan medborgarna och politikerna för att det ska bli ett bra samtal om migrations och flyktingfrågor i de olika länderna, säger Lars Trädgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista