M om höstbudgeten: Stor risk att vi får äta upp den här lösningen

20 min

Regeringen utlovar i höstbudgeten miljarder till bättre skola, barn- och äldreomsorg och infrastruktur. Men från oppositionen menar man att regeringen lånar pengar till satsningar nästa mandatperiod istället för här och nu, och

Finansminister Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson, Moderaternas finanspolitiske talesperson, debatterade höstbudgeten i Studio Ett.

I höstbudgeten målar regeringen upp en ljus bild av svensk ekonomi, bland annat att underskottet i statsbudgeten ska vara borta tidigare än beräknat, år 2018. Innan dess lånar regeringen till nya satsningar. Finansminister Magdalena Andersson (S) motsätter sig kritiken från experter om att bilden är för optimistisk.

– Det vi ser är att vi har en stark tillväxt i Sverige, högre än i många jämförbara länder. Sysselsättningen växer, 120 000 fler människor ar ett jobb att gå till jämfört med när vi tog över. Vi ser också att underskotten som vi ärvde, som var väldigt stora och som vi har minskat går mot balans och stora överskott. Det här är en bra grund för att vi nu ska kunna ta oss an de utmaningar som vi ser, säger Magdalena Andersson.

Ulf Kristersson, finanspolitisk talesperson hos Moderaterna, riktar dock kritik mot att regeringen lånar i högkonjunktur.

– Regeringen är så väldigt nöjd med att det är väldigt bra tillväxt just nu att de intecknar i framtiden. Istället för att göra som man bör göra, det vill säga att strama åt varsamt och lägga undan till tuffare tider så spenderar regeringen alla pengar nu och ökar underskottet nästa år. Jag tycker att det är slarvigt och inte ansvarsfullt, säger Ulf Kristersson.

Risken är alldeles uppenbar att vi får äta upp den här lösningen om några år när ekonomin viker igen.

Magdalena Andersson försvarar underskottet på 10 miljarder nästa år med att de pengarna satsas på välfärden i kommuner och landsting.

– Vi tycker inte att det i det här läget är lämpligt att man säger upp mycket personal i skolan eller äldreomsorgen samtidigt som befolkningen växer, säger hon.

Enligt Ulf Kristersson finns dock stora risker om man inte sparar när tiderna är goda.

– Risken är alldeles uppenbar att vi får äta upp den här lösningen om några år när ekonomin viker igen, säger han.

Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator, ser att regeringen för en kapplöpning mot tiden, och att årets höstbudget är viktig om den vill stanna kvar vid makten.

– Man ska påminna om att i grunden är de här bägge eniga om samma doktrin i finanspolitiken, att över tid ska det vara ett överskott i de samlade offentliga finanserna.

– Det här är kanske den sista budgeten som på allvar kan påverka stämningen hos väljarna den här mandatperioden. Nästa gång är det budget inför valåret 2018, så det är en ganska viktig budget politiskt för regeringen, säger Tomas Ramberg.

Hör hela debatten i ljudlänken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista